Pagina's

zondag 25 oktober 2015

Mag ik een alarmpistool in huis hebben ?


De zogenaamde alarmwapens zijn imitaties van handvuurwapens, bedoeld om een derde persoon met geluid af te schrikken door hem de indruk te geven dat men gewapend is, zodat hij op de vlucht slaat. Zijn deze alarmwapens vrij in de handel te verkrijgen? Mag men ze in huis hebben? En is dit aangewezen? ...

De verkoop en het gebruik van alarmwapens zijn gereglementeerd door het Koninklijk Besluit van 18 november 1996, gewijzigd door het Koninklijk Besluit van 29 december 2006. Wanneer een bepaald model werd gehomologeerd door de Proefbank voor vuurwapens, mag het wapen vrij worden verkocht (artikel 3 van de Wapenwet van 8 juni 2006); is dat niet het geval, dan is er een vergunning voor nodig.

Enkel en alleen een geluid produceren


Een homologatiegetuigschrift dat wordt afgegeven aan de wapenfabrikant of -handelaar, bevestigt dat het betreffende model van alarmwapen niet geschikt is of niet gemakkelijk geschikt kan worden gemaakt voor het afvuren van een vast, vloeibaar of gasvormig projectiel. Met andere woorden, een alarmpistool dat vrij mag worden verkocht, kan enkel en alleen een geluid produceren.

Het Belgische homologatiemerkteken wordt aangebracht op elk exemplaar van het goedgekeurde model: dat merkteken bestaat uit de aanduiding “BEL” gevolgd door een getal van 5 cijfers. Een alarmwapen met zo’n merkteken kunt u dus vrij in de handel verkrijgen en mag u in huis hebben zonder dat daar een vergunning voor nodig is. De patronen voor dit soort alarmwapens zijn eveneens vrij verkrijgbaar in de handel.

Als u al voor de inwerkingtreding van het Koninklijk Besluit van 18 november 1996 (d.w.z. voor de publicatie van het KB in het Belgisch Staatsblad van 20 december 1996), een dergelijk alarmwapen zonder vergunning in uw bezit had, mocht u dit gewoon behouden zonder verdere stappen te moeten ondernemen, op voorwaarde dat het betreffende model ondertussen was gehomologeerd of dat de aanvraag tot homologatie nog niet was behandeld.

Wanneer de homologatie van het betreffende model wordt geweigerd door de Proefbank voor vuurwapens, moet u als houder van een dergelijk alarmwapen binnen de drie maanden na de weigering het wapen laten registreren (artikel 17 van de Wapenwet van 8 juni 2006) als wapen met vergunningsplicht. 


Een alarmpistool in het openbaar dragen ?


Wanneer u een alarmwapen in het openbaar bij u draagt, moet u daar wettige reden voor hebben en mag dit geen inbreuk betekenen op de openbare orde en veiligheid.

Het bezit van een alarmwapen is verboden voor minderjarigen en de overdracht van een dergelijk wapen mag dan ook alleen plaatsvinden nadat de koper zijn identiteitskaart of paspoort heeft voorgelegd. 


We willen er hier wel op wijzen dat het gebruik van een alarmwapen niet echt wordt aangeraden in geval van een agressie. Wanneer de aanvaller zelf gewapend is en uw “wapen” ziet, zal hij zich bedreigd voelen en eerder de neiging hebben om zelf het vuur te openen... Een alarmwapen is ook niet erg doeltreffend in het geval dat de inbreker u te lijf wil gaan.

Een alarmwapen is geen speelgoed! Wanneer u de trekker overhaalt, kunnen er poederresten of metaaldeeltjes uit de loop komen die op korte afstand de huid of de ogen kunnen verwonden. Bovendien kan de knal die een dergelijk wapen veroorzaakt, in een kleine ruimte of vlakbij het oor, definitieve gehoorschade veroorzaken. Denk dus eerst heel goed na voor u een alarmpistool in huis haalt.