Pagina's

woensdag 21 oktober 2015

Gokverslaafd ? Zoek online hulp !

Wat moet u doen als u niet kunt stoppen met (gok)spelen en deze verslaving nefaste gevolgen heeft voor uw leven en dat van uw omgeving? In België zijn er duizenden mensen gokverslaafd. De overvloed aan online gokwebsites heeft daar wellicht iets mee te maken.

Vandaar het belang om een online hulpwebsite ter beschikking te stellen met concrete antwoorden en praktische instrumenten om deze specifieke verslavingsvorm het hoofd te bieden.

Van recreatieve tot pathologische speler

We kunnen de spelers grofweg in drie categorieën opdelen (Shaffer, Hall, Vander Bilt, Estimating the prevalence of disordered gambling behavior in the United States and Canada, 1999):

• De "recreatieve" speler speelt af en toe zonder dat er zich enig probleem vormt.

• De "problematische" speler speelt meer dan hij of zij aanvankelijk dacht of van plan was.

• De "pathologische" speler heeft geen controle meer over de tijd die hij of zij doorbrengt met spelen. Het wordt een verslaving, de persoon lijdt eronder en mist het wanneer hij of zij niet speelt.

Een vicieuze cirkel met dramatische gevolgen

Het grote gevaar van online spelletjes schuilt in de toegankelijkheid ervan. Waar men ook is en hoe laat het ook is, iedereen heeft steeds toegang tot de websites. Er is geen enkele limiet meer: “Eenmaal op zo’n site, worden de spelers de hele tijd uitgenodigd door andere kansspelsites”, zegt Caroline Mignot, psychologe van de vzw Le Pélican. Online spelletjes werken verslavend omdat de verspeelde som niet tastbaar is en dus virtueel lijkt ... nochtans is de inzet reëel.

De verslaafde speler verliest de notie van tijd en keert zich steeds verder in zichzelf. Sommigen onder hen gaan zich uiteindelijk zelfs agressief gedragen, gedrag dat wordt versterkt door hun schuldgevoel en de angst voor een financiële kater. Ze raken verwikkeld in een cyclus van schulden die ze proberen af te lossen door ... te spelen. In deze vicieuze cirkel verliezen ze het belangrijkste uit het oog: hun familie en hun werk.

Dit leidt tot dramatische gevolgen: conflicten, ontslag, criminaliteit. De gevolgen zijn afhankelijk van het profiel van de speler, maar vaak isoleert de persoon zich steeds meer en staat hij uiteindelijk helemaal alleen. Compulsieve spelers gaan soms zelfs over tot een wanhoopsdaad.

Online hulp zoeken
Met de steun van de Kansspelcommissie startten de vzw’s Le Pélican en CAD Limburg met de website gokhulp.be. De tweetalige website is vrij innovatief aangezien iemand op een directe en vertrouwelijke manier online hulp kan zoeken. De site richt zich zowel tot de speler als tot zijn of haar omgeving omdat die laatste er ook onvrijwillig bij betrokken kan zijn. De site bestaat uit twee luiken.

Het eerste luik is een informatief deel waar spelers en/of hun omgeving verschillende tips en praktische info kunnen vinden rond kansspelen: de wetgeving, bijgeloof, de psychologische aspecten van het spel, de gevolgen voor de familie ... Hier kunnen spelers ook testen hoe zij omgaan met kansspelen. Op grond daarvan krijgen zij dan aangepaste adviezen.

Het tweede deel van de site stelt online zelfhulp voor via een gratis en anoniem forum. Het is specifiek gericht op spelers die zich bewust zijn van hun verslaving en die het probleem willen aanpakken. Deelnemers aan dit forum kunnen dan starten met een hulpprogramma van 3 tot 12 weken. Via dit beveiligde forum kunnen zij ook in contact komen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt.