vrijdag 23 oktober 2015

Enkele voorbeelden van bedrog op het internet

Het doel van de bedrieger is u geld afhandig te maken, en zelfs zich uw identiteit aan te matigen om in uw naam te handelen. De eenvoudigste en doeltreffendste verdediging daartegen is de voorstellen af te wijzen ook al zijn ze verleidelijk (wonderproducten, gemakkelijke geldwinst enz.), en geen persoonlijke gegevens mee te delen.

Hierbij enkele voorbeelden van bedrog of bedrieglijke praktijken om u te helpen deze beter te herkennen.

Doorverkoop van concerttickets

Fan van een artiest waarvan het concert in een mum van tijd dreigt te zijn uitverkocht?
Wees op je hoede en denk na alvorens als de bliksem de eerste de beste verkoopsite aan te klikken in de zoekresultaten van een zoekmotor.

Betaaltelefoonnummers van het type 0900 of diensten via SMS

De meeste diensten via telefoon worden veelal tegen een correcte prijs gefactureerd. Volgens de wet mag u op elk ogenblik de tarieven ervan raadplegen. Niettemin slagen sommige dienstverleners erin u geld af te troggelen via betaalnummers door van uw onoplettendheid misbruik te maken.

Facebook slachtoffer van piraten en misleidende reclame!

Gebruik van uw Facebook statuut om bedrieglijke reclame te maken en om de gebruikers aan te zetten om mirakelpillen om te vermageren te bestellen..

Valse loterijen

Is het u nooit overkomen dat u belangrijke (materiële of financiële) winsten beloofd werden? Wantrouw zulke offertes! Die zijn te mooi om waar te zijn!

Nigeriaanse brieven

Is het u nooit overkomen dat u een verleidelijk voorstel krijgt van financiële transactie of investering? Loop er niet in, wantrouw offertes die te schoon zijn om echt te zijn!

Huisarbeid

Veel mensen trachten hun koopkracht te verhogen met thuis te werken. Zorg echter dat u niet in de val loopt van kwaadwillige mensen. Een aantal van dergelijke aanbiedingen gebruikt betaaltelefoonlijnen of dure sms-diensten, zogenaamd om werkzoekenden in te schrijven. Wees waakzaam!

Autoreclame

Brandstofprijzen schieten omhoog. Het idee dat er geld met je wagen kan verdiend worden, wordt dan ook zeer verleidelijk. Blijf waakzaam: sommige ondernemingen zijn niet altijd correct.

Meubelverkoop

Werd u nog nooit telefonisch uitgenodigd om als koppel een schitterend cadeau af te halen in een geheel nieuwe zaak in uw buurt, zonder enige aankoopverplichting, enkel en alleen om kennis te maken met de collectie salons, beddengoed of andere meubels?