Pagina's

vrijdag 2 oktober 2015

Jongeren en alcohol : pre-drinking en binge-drinking

“Pre-drinking” en “binge-drinking” zijn twee vrij recente fenomenen, waarbij er overmatig alcohol wordt geconsumeerd ... en niet geheel zonder risico’s. Het zijn vooral jongvolwassenen die zich hiermee bezig houden, vaak zonder zich bewust te zijn van de schadelijke gevolgen ervan. Men is op zoek naar manieren om deze praktijken tegen te gaan, want hoewel ze niet vaak voorkomen, mogen ze niet worden onderschat noch gedramatiseerd.
Pre- en binge-drinking ... waar gaat het over ?

Bij pre-drinking, oftewel “voordrinken”, grijpen jongeren elke gelegenheid aan om alcohol te consumeren vóór ze uitgaan. ”Voordrinkers” beginnen de avond al bij een van de vrienden thuis, ze kopen alcohol in nachtwinkels of nemen flessen drank van thuis mee. Daarna trekken ze dan – al onder invloed van alcohol – in gezelschap naar een café of discotheek. Hierdoor nemen de alcoholconsumptie en de daaruit voortvloeiende risico’s aanzienlijk toe.

Volgens het Frans Instituut voor wetenschappelijk onderzoek naar drank), spreken we van binge-drinking bij een consumptie van minimaal 4 (voor meisjes) of 5 (voor jongens) glazen alcohol bij één gelegenheid. Onder de vage term “gelegenheid” kunnen we een avond of een maaltijd, maar bijvoorbeeld ook een avondje uit in de discotheek verstaan. Binge-drinking wijst alleszins op een snelle consumptie van grote hoeveelheden alcohol om zo snel mogelijk heel dronken te worden. De meest extreme vorm hiervan is het zogenaamde “comadrinken” of “comazuipen”.

Waarom zoveel en zo snel drinken?

In het geval van pre-drinking denken sommige jongeren vooral op die manier geld te besparen wanneer ze eerst alcohol in een winkel kopen in plaats van op café. Niets is minder waar! Onderzoek toont aan dat deze “voordrinkers” vervolgens helemaal niet minder drinken. Ze sparen dus uiteindelijk toch geen geld uit.

Eigenlijk is het doel van zo’n pre- of binge-drinker doorgaans niet veel anders dan van een “klassieke drinker”. Alcoholconsumptie is een veelvoorkomend verschijnsel in onze maatschappij, en het gaat daarbij eerst en vooral over plezier en amusement, zoals de vzw Univers Santé zegt. Alcohol maakt de mensen vrolijk, sociaal, euforisch en moediger, en het vergemakkelijkt het contact in groepen waarbinnen men niet gemakkelijk een glas zal weigeren.

Welke gevolgen zijn er ? En zijn ze omkeerbaar ?

Bij pre-drinking wordt de eigenlijke consumptie verrassend genoeg verdubbeld. Eigenlijk consumeren de “voordrinkers” evenveel alcohol vóór het uitgaan als tijdens, hetgeen de risico’s van alcoholmisbruik serieus verhoogt.

Een teveel aan alcohol kan allerlei spijsverteringsproblemen, misselijkheid, overgeven, evenwichtsstoornissen en een verstoring van het perceptie- en beoordelingsvermogen veroorzaken; en dit al vanaf ongeveer 2,5 glazen. Bij binge-drinking leidt de alcoholconsumptie al snel tot nefaste en langdurige gevolgen voor de hersenen. Dit blijkt uit een studie van de Université Catholique de Louvain-La-Neuve (UCL) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) uit 2009. De hersenen moeten harder werken om het gebrek aan activiteit in bepaalde zones te compenseren. Alcohol veroorzaakt eigenlijk neurologische schade die de hersenen willen rechtzetten. Wanneer dit niet meer mogelijk is, treden er aandachts-, geheugen- en leerstoornissen op, waarbij nog niet bekend is of deze effecten omkeerbaar zijn.

Alcoholmisbruik kan ook de oorzaak zijn van ongevallen waar anderen bij betrokken worden. Auto-ongelukken worden regelmatig veroorzaakt door een bestuurder die te veel gedronken heeft; de reactiesnelheid en het gezichtsvermogen nemen immers af waardoor de aandacht verslapt, met alle gevolgen van dien. Ook relletjes, geweld en ongewenste en onbeschermde seksuele contacten zijn mogelijke gevolgen van ongecontroleerde alcoholconsumptie.

Hoe kunnen we deze destructieve vorm van consumptie een halt toeroepen?

Door de contacten en de samenwerking op te voeren tussen alle betrokkenen, zijnde de wetgever, preventiemedewerkers, opvoeders, de hulpdiensten en uiteraard de (overmatige) drinkers zelf. Het is van groot belang een drinker aan te sporen om zijn/haar drankjes te tellen om hem/haar bewust te maken van een eventuele overmatige alcoholconsumptie. Ook ouders hebben een belangrijke rol te spelen op dat vlak. Alcohol radicaal verbieden is geen oplossing; kinderen aanleren om met mate te drinken is zeker en vast heel wat efficiënter. Iets wat de grote meerderheid van de adolescenten en jongvolwassenen overigens gelukkig al doet.