Vanaf 1 juli 2010 moeten alle alarmsystemen binnen de tien dagen na het eerste gebruik verplicht geregistreerd worden op de website www.police-on-web.be . De verplichte informatie doorgegeven tijdens deze registratie komt in een databank terecht die ervoor moet zorgen dat de politie efficiƫnt en snel kan optreden bij onraad.
Het is immers belangrijk dat de politie zo snel mogelijk de exacte plaats kent waar een alarm in werking is getreden. Hoe meer details bekend zijn over de plaats, hoe sneller de politie ter plaatse is en hoe beter ze uw veiligheid kan garanderen.
Het is immers belangrijk dat de politie zo snel mogelijk de exacte plaats kent waar een alarm in werking is getreden. Hoe meer details bekend zijn over de plaats, hoe sneller de politie ter plaatse is en hoe beter ze uw veiligheid kan garanderen.
Gegevens wijzigen of afmelden? Ook daarvoor is maximaal tien dagen de tijd.
Verder nog, om ervoor te zorgen dat de informatie juist en actueel is, moeten deze gegevens jaarlijks worden gevalideerd (ook indien deze niet gewijzigd zijn).
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee types alarmsystemen :
- Alarmsysteem aangesloten op een alarmcentrale : De alarmcentrale neemt de registratie volledig voor zijn rekening. Als gebruiker hoeft u niets te doen.
- Alarmsysteem niet aangesloten op een alarmcentrale : Aangifte door de gebruiker binnen de tien dagen na eerste gebruik.
Gebruikers die reeds voor 1 juli 2010 over een alarmsysteem beschikten, moesten deze ten laatste op 1 juli 2010 hebben aangegeven.
Hoe kan u zich registreren?
Om uw alarmsysteem te registreren hebt u uw elektronische identiteitskaart (e-id + pincode), een eID-kaartlezer en internetverbinding nodig. Alle nodige informatie over de e-id vindt u op: www.eid.belgium.be.
- Alarmsystemen
- Beheer alarmsysteem’: kies uw profiel, vul vervolgens uw persoonsgegevens in en meld uw alarm aan. Volg daarna de vaste procedure
Alarmsysteem goed geregistreerd? Dan ontvangt u meteen uw gebruikersnummer. Bewaar dit goed. In geval van een alarmmelding moet u dit meedelen aan de politiediensten.
Hoe kan u wijzigingen melden ?
Voor wijzigingen aan uw systeem kan u eveneens terecht op www.police-on-web.be.
Indien uw gegevens gewijzigd zijn klikt u op ‘wijzigen’. Vervolgens wijzigt u de foute gegevens en klikt op ‘volgende’. U krijgt nu een samenvatting van de aangifte met de nieuwe gegevens. Onderaan deze samenvatting klikt u op ‘bevestigen’. Uw nieuwe gegevens zijn nu bevestigd en gelijktijdig werd de jaarlijkse validatie gedaan. Als bewijs kan u dit document afdrukken, verder hoeft u niets meer te doen.
Hoe de jaarlijkse validatie uitvoeren ?
Deze validatie verhindert dat de databank “vervuilt” met verouderde gegevens.
Jaarlijks krijgt de gebruiker een e-mail met vraag om de gegevens te actualiseren dan wel te bevestigen. Blijft die e-mail zonder reactie, dan worden de gegevens van het alarmsysteem mogelijk op termijn geschrapt.
U gaat naar www.police-on-web.be.
Indien uw gegevens niet gewijzigd zijn, klikt u op ‘jaarlijkse validatie’. U krijgt vervolgens een samenvatting van de aangifte. Onderaan deze samenvatting klikt u op ‘bevestigen’. Uw jaarlijkse validatie is nu bevestigd, als bewijs kan u dit document afdrukken.
Meer info vindt u bij :
FOD Binnenlandse Zaken
Algemene Directie Veiligheid en Preventie
Directie Private Veiligheid
Waterloolaan 76
1000 Brussel
Directie Private Veiligheid
Waterloolaan 76
1000 Brussel