Pagina's

donderdag 20 juni 2013

Veiligheidstips voor festivalganger met smartphone op zak

Eerder deze week werd bekend dat rondtrekkende bendes het op de smartphone van Belgische festivalbezoekers hebben voorzien.

Wat te doen bij diefstal van je gsm?
  1. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
  2. Vraag je provider om je simkaart te blokkeren.
  3. Vraag je provider je gsm te blokkeren.
Enkele tips : 

Noteer je IMEI-nummer

Iedere smartphone of tablet heeft een uniek serienummer, dat bekend staat als een IMEI-nummer. Zorg er voor dat je dat ergens noteert en stop het bij je bagage. Je kunt het opvragen door *#06# in te toetsen op je smartphone of tablet met 3G-verbinding.

Aan de hand van dit nummer kan je je toestel laten blokkeren aan de hand van dat nummer. Noteer daarom het speciaal nummer van je provider om je SIM-kaart te laten blokkeren.

Beveilig je telefoon met een wachtwoord

Als je niet wilt dat een dief je gestolen smartphone of tablet gaat gebruiken om naar dure betaalnummers te bellen, is het een goed idee om je toestel uit te rusten met een gedegen wachtwoord. Zorg dat het een wachtwoord is dat niet eenvoudig is te raden.

Gebruik apps om te beveiligen en te lokaliseren

Elk mobiel besturingssysteem heeft tegenwoordig wel de één of andere functie waarmee je een verloren/gestolen toestel op afstand mee kunt lokaliseren. Maar met externe apps kun je een toestel ook vanop afstand blokkeren of wissen. Enkele voorbeelden : Prey (iOS, Android), iHound (iOS, Android), Lookout Security (iOS, Android), en LocationCam (Windows Phone), ...

Voorzichtig met openbare hotspots

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak kwetsbaar en kunnen door cybercriminelen gebruikt worden om persoonlijke informatie te achterhalen. Wees dus voorzichtig als je financiële transacties doet via je smartphone en doe dit bij voorkeur niet op zo’n hotspot.