- Ga op voorhand langs bij je arts of apotheker en vraag of je je medicatie gewoon mag doornemen en op dezelfde manier mag bewaren op erg warme dagen. Vraag ook op welke symptomen je extra moet letten.
- Lees het bewaaradvies op de bijsluiter. Bevat die geen bewaaradvies? Bewaar de medicatie dan op een koele, droge plek.
- Als je inkopen doet, ga dan langs de apotheek net voor je naar huis gaat. Laat je medicijnen niet in een warme auto liggen. Of gebruik een koeltas om je medicijnen te transporteren.
- Laat voor je zorgen. Stel een lijst op van mensen met wie je contact kan opnemen op erg warme dagen. Zorg dat je vrienden, buren of familieleden eens extra bij je langskomen of je bellen op extreem warme dagen.
- Schrijf je in bij buur-voor-buur-initiatieven in je gemeente en vraag of ze iemand kunnen langssturen op erg warme dagen.
- Blijf binnen, zeker op dagen met hoge ozonconcentraties.
woensdag 21 juni 2017
Hoe omgaan met de warmte als er reeds gezondheidsproblemen zijn
Als je aan een chronische ziekte lijdt, ben je op erg warme dagen gevoeliger voor gezondheidsproblemen. De warmte ontregelt je lichaam. Vaak kan je zelf al goed inschatten wat je lichaam aankan. Maar wees extra voorzichtig op warme dagen. Zeker wanneer je medicatie neemt, want je lichaam kan dan anders reageren. Bovendien kunnen warmte en direct zonlicht invloed hebben op de werking van geneesmiddelen. Ook de concentratie van medicijnen in je bloed kan veranderen omdat je meer water drinkt. En dat kan leiden tot een te hoge dosering of een ongewenste wisselwerking wanneer je meerdere medicamenten gebruikt.