Pagina's

dinsdag 12 augustus 2014

Winkeldiefstal : oplossingen ?

© Secunews.be
Hoewel de meeste handelszaken steeds meer investeren in diefstalpreventie, blijft het aantal winkeldiefstallen schrikbarend groot. 

Winkeldiefstal in België is een dagelijkse realiteit. Immers, naast al die officieel geregistreerde winkeldiefstallen zorgen ook een onbekend aantal niet ontdekte of niet aangegeven diefstallen – zowel door klanten als door werknemers – en fraude door leveranciers voor een enorme verliespost.

Op het lijstje van meest gestolen goederen staan voeding, kleding (vooral voor dames), parfums en schoonheidsproducten, alcohol en sterke drank en doe-het-zelfartikelen en ijzerwaren bovenaan. Wat de leeftijd van de daders betreft, scoren jongeren tussen 15 en 19 jaar en volwassenen boven de 30 het hoogst, maar ook de andere leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd. De meeste diefstallen vinden plaats tussen 12.00 en 17.00 uur.


Profiel van de dader : onbekend

Er bestaat helaas niet zoiets als het ‘profiel van een winkeldief’. De daders kunnen in principe uit alle milieus komen: origine, leeftijd en geslacht hebben hier blijkbaar niet veel invloed op. Er bestaan wel theorieën over de diverse dadertypes, maar we maken hier enkel een indeling in twee grote groepen:

• De professionals of semiprofessionals. Zij zijn moeilijk te herkennen aan hun uiterlijk of gedrag en bovendien nauwelijks te betrappen door hun uitgekookte en soms zelfs georganiseerde manier van werken (het werken met herkenningstekens, afleidingsmanoeuvres ...). Zij zijn vooral gericht op goederen voor de doorverkoop en zorgen voor zware verliezen bij de handelaars. Deze groep daders is ook het snelst geneigd om geweld te gebruiken (intimidatie, vandalisme, overval ...).


• De amateurs. Zij zijn doorgaans niet zo gewiekst en handelen vaak impulsief. Deze gelegenheidsdieven laten zich dan ook veel gemakkelijker betrappen. Hun diefstal is meestal niet gepland en betreft hoofdzakelijk minder waardevolle goederen. Toch betekenen ook zij een aanzienlijk verlies voor de handelaars, vooral gezien hun grote aantal.

De aard van de goederen als risico-indicator

Het risico op winkeldiefstal hangt af van de aard van de goederen die de handelaar te koop aanbiedt. Maar hoewel bepaalde goederen door hun aantrekkelijkheid, waarde of modegevoeligheid sowieso interessant zijn voor winkeldieven, kunnen andere goederen dat worden onder invloed van de omstandigheden (bv. de hoeveelheid of omvang). Kennis hierover is dus van groot belang met het oog op de juiste beschermingsmaatregelen.

Dergelijke goederen, vaak aangeduid met het letterwoord CRAVED (concealable, removable, available, valuable, disposable) zijn over het algemeen:

Gemakkelijk te verbergen of moeilijk te identificeren als ‘gestolen’. Denken we bijvoorbeeld aan gestolen kleren of juwelen die door de dader worden gedragen alsof ze al van hem/haar waren.

Niet vastgemaakt en mobiel. Hoe gemakkelijker een voorwerp kan worden meegenomen zonder argwaan op te wekken, hoe groter het risico dat dit effectief gebeurt.

Van waarde, zowel financieel als symbolisch.

Wijd verspreid en in grote hoeveelheden beschikbaar.

Aangenaam en aantrekkelijk, zowel voor persoonlijk gebruik als met het oog op de doorverkoop. 


Gemakkelijk door te verkopen / te ruilen. Dit heeft vooral te maken met vraag en aanbod op de zwarte markt.