Risico op ernstige kosten aan de auto
Ook in België is het erg gesteld met de kennis van het dashboard. VAB-reisbijstand stelt vast dat één op de twee vakantiegangers de betekenis van de waarschuwingslampjes niet kent. Nochtans zijn de waarschuwingen enorm belangrijk en kunnen ze wijzen op een ernstig probleem aan je voertuig. Als je niet correct reageert op sommige waarschuwingssignalen kan er serieuze schade ontstaan aan je wagen, waarvan de kosten vaak erg hoog kunnen oplopen.
Wat je moet doen
Een probleem met de emissieregeling of het uitlaatgascontrolesysteem van de wagen: Je kan nog even verder rijden tot de wagen veilig geparkeerd kan worden. Daarna neem je best zo snel mogelijk contact op met een merkgarage of je bijstandsverlener. Je wagen moet uitgelezen worden met een diagnoseapparaat om het feitelijke probleem op te sporen.Waarschuwingslampje van de accu/batterij: Je kan je veilig aan de kant zetten, maar houd altijd de temperatuur van de motor in het oog. Vermijd in dit geval ook het gebruik van elektrische apparaten, zodat je batterij niet extra belast wordt. Bel dus best je bijstandsverlener, die zal dan controleren wat er aan de hand is.
De motortemperatuur : Je kan nu nog proberen de verwarming op de hoogste stand te zetten om warmte van de motor af te voeren. Als de temperatuur daalt kan je verder rijden tot je de wagen op een veilige plek kan zetten om verdere controle (door een specialist) toe te laten.
Lage motoroliedruk: Brandt het oliedruklampje op het dashboard, dan moet je de wagen zo snel mogelijk aan de kant zetten en de motor afzetten. Zelfs al na 4 seconden (!) verder rijden met dit lampje kan u de motor van uw wagen ernstig beschadigen.
Een probleem met het remsysteem : Zet je wagen meteen aan de kant. Rijden zonder remkracht is (vanzelfsprekend) erg gevaarlijk. Deze storing wordt niet verholpen door zelf de remvloeistof bij te vullen, contacteer dus meteen je bijstandsverlener.