Pagina's

zondag 9 augustus 2015

Waarom preventieacties over rijden onder invloed ?

Het is absoluut verantwoord en noodzakelijk om mensen via preventieve acties zoals de Bob-campagne te sensibiliseren over de risico’s van alcohol achter het stuur, want rijden onder invloed van alcohol speelt een doorslaggevende rol in ongeveer een op de vier dodelijke verkeersongevallen ... Maar er zijn niet alleen de ongevalsstatistieken, ook de negatieve effecten van alcohol op de rijcapaciteiten worden nog al te vaak onderschat.

De invloed van alcohol op ons rijgedrag

We worden minder oplettend en daardoor merken we een voetganger die oversteekt of een voertuig dat uit een zijstraat komt, later of helemaal niet op.

Ons gezichtsveld vermindert: we zien alleen wat er recht voor ons (tunnelvisie) en op korte afstand gebeurt, en we kunnen afstanden niet meer juist inschatten.

Onze reflexen verminderen en we reageren trager.

• We worden euforisch, we overschatten onze capaciteiten en nemen daardoor meer risico’s.

We wijken sneller van ons rijvak af en worden vlugger slaperig.

Ook al voelen we ons niet dronken, al vanaf een alcoholgehalte van 0,5 promille treden deze negatieve effecten op. En in dit specifieke geval denken veel chauffeurs – ten onrechte – dat ze nog perfect in staat zijn om achter het stuur te gaan zitten. Ze voelen zich immers niet dronken ...