Pagina's

woensdag 26 augustus 2015

Controle op de toegang tot scholen en andere openbare gebouwen

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er geen ongewenste personen binnenkomen in een gebouw? Dit is een wezenlijke vraag voor diegene die verantwoordelijk is voor de beveiliging van een school, waar dagelijks honderden leerlingen, leveranciers enz. komen en gaan. In school- en buitenschoolse gebouwen (bv. sporthallen...) zijn er immers vaak heel veel lokalen, soms zelfs verdeeld over verschillende gebouwen. Het is dus heel moeilijk om te controleren wie er allemaal binnenkomt. In dit artikel bekijken we hoe de beveiliging van zulke gebouwen kan worden verbeterd, namelijk door middel van een efficiƫnte controle aan de ingangen.

Toegang tot het gebouw kanaliseren

Het komt erop aan ervoor te zorgen dat ongewenste personen moeilijk of geen toegang kunnen krijgen tot het gebouw. Concreet:

Beperk het aantal ingangen van buitenaf. Zo kan u beter en gemakkelijker controleren wie er het gebouw binnenkomt.

Indien het gebouw op vaste uren wordt gebruikt (zoals een school), houd dan de deuren tijdens deze uren gesloten en open ze enkel aan het begin en op het einde van de (les)activiteiten.

Sociale controle versterken
Door een minimale controle aan de ingang en een onthaal voor bezoekers, wordt de sociale controle versterkt en beperkt u het risico dat er ongewenste personen binnenkomen.

Het is daarom belangrijk dat er een medewerker van de instelling aan de (hoofd)ingang staat wanneer deze open is, om zo de bezoeker te verplichten zich aan te melden. U kan een dergelijke controle ook inbouwen door de lokalen vlakbij de ingang goed te benutten. Een lokaal met zicht op de ingang waar veel personeel komt (secretariaat, lerarenkamer...), kan zo als directe visuele controleruimte dienen.

Het personeel moet ook absoluut gesensibiliseerd worden. Aan de hand van enkele vragen (Kan ik u helpen? Zoekt u iets?...), helpt een medewerker niet alleen de oprechte bezoekers verder, maar schrikt hij tegelijk ongewenste personen af die anoniem willen blijven en ongemerkt het gebouw binnen willen gaan.

Het is ook belangrijk om contact te houden met de omgeving. De buren van het gebouw kunnen zorgen voor een passieve, maar heel nuttige controle buiten de openingsuren. U kan hen dan de gegevens bezorgen van de persoon die ze kunnen contacteren wanneer ze iets vreemds opmerken.

De inbrekers afschrikken tijdens de sluitingsuren

Het gebouw is uiteraard het meest kwetsbaar tijdens de sluitingsuren. Daarom is een hek, liefst van 2,5 m hoog, rond het hele gebouw een goede oplossing: dat maakt het inbrekers immers veel moeilijker om zwaar of groot materiaal te stelen. Er moet ook een overklimbeveiliging op het hek zitten en het hek zelf is bij voorkeur doorzichtig, zodat sociale controle vanaf de straat mogelijk blijft.

Verder is een goed alarmsysteem een uitstekende manier om eventuele inbrekers af te schrikken. De sensoren of camera’s van het alarmsysteem moeten op strategische punten worden geplaatst. Dit systeem moet uiteraard geprogrammeerd worden om in werking treden na de openingsuren, en op permanente basis tijdens lange vakantieperiodes, feestdagen, weekends...

Tot slot wijzen we op het belang van een beveiliging op buitendeuren en op de ramen van het gelijkvloers en van de verdiepingen die gemakkelijk te bereiken zijn (bijvoorbeeld vlakbij een nooduitgang of naast een regenpijp).