Pagina's

zaterdag 25 oktober 2014

En hoe staat het met het drugsgebruik in België?


Het geschatte drugsgebruik

Van alle drugs onderzocht door het EMCDDA blijft cannabis de meest gebruikte drug bij de Europeanen. Belgen zijn hier geen uitzondering op. 14,3% van de Belgen tussen 15 en 64 jaar oud hebben al minstens een keer in hun leven cannabis gebruikt; een beduidend lager percentage dan het Europese gemiddelde van 21,7%. Maar België scoort wel perfect rond het gemiddelde wat de leeftijdscategorie van 15 tot 34 jaar betreft (11,2%). Bij adolescenten scoren we zelfs net boven het gemiddelde. Zo heeft in België één jongere (15-16 jaar) op vier al eens cannabis gebruikt; het Europese gemiddelde is 19%, maar er zijn wel belangrijke verschillen tussen de landen.

Wanneer we het gebruik van andere drugs vergelijken met andere landen, moeten we ons echter meer zorgen maken. 2% van de Belgen tussen de 15 en 34 jaar hebben cocaïne gebruikt in de afgelopen 12 maanden (het Europese gemiddelde is 1,7%). Maar het feit dat dit percentage bij jongeren van 15-16 jaar omhoog schiet tot 4%, is bijzonder onrustwekkend. Dit cijfer is dan ook één van de hoogste in de EU. Hetzelfde geldt voor het gebruik van amfetamines en ecstasy; respectievelijk 5% en 4% van de Belgische jongeren van 15-16 jaar hebben deze drugs al ooit gebruikt. Hiermee heeft België ook één van de hoogste cijfers van Europa.

In 2013 waren er in België 17.351 mensen in behandeling voor een verslaving aan opiaten. Er zijn bijna een miljoen spuiten uitgedeeld via speciale programma’s en 127 mensen zijn gestorven aan een overdosis. Het was de eerste keer dat cannabis de voornaamste reden was voor behandeling (839 nieuwe aanvragen). Ter vergelijking: opatenverslaving zorgde voor 290 aanvragen en cocaïne voor 277 aanvragen. Opiaten blijven wel zorgen voor de meeste behandelingen (in totaal 2335 gevallen), op de voet gevolgd door cannabis (2112 gevallen) en cocaïne (1031 gevallen).

Statistieken van de inbeslagnames


Het is nog altijd bijzonder moeilijk om, op basis van de hoeveelheden drugs die er in beslag worden genomen, in te schatten hoe ver de handel zich uitstrekt . Dit laatste cijfer is immers gewoon een weerspiegeling van het aantal acties dat de politie onderneemt om drugshandel tegen te gaan. Desondanks stelt het Waarnemingscentrum dat cocaïne, in België, de meest geconfisqueerde drug is (19.178 kg), vervolgens cannabis in de vorm van hasj (1338 kg) of wiet (5635 kg), en dan heroïne (112 kg) en amfetaminen (58 kg).

De geconfisqueerde hoeveelheid is echter geen referentie voor de frequentie van inbeslagnames. Cannabis wordt immers het meeste in beslag genomen (1111 keer planten, 4500 keer hasj en 19.672 keer wiet). Cocaïne is daarentegen “slechts” 3349 keer in beslag genomen, amfetaminen 2641 keer en heroïne 1953 keer. Drugs worden dus heel vaak in kleine hoeveelheden geconfisqueerd.

Hoe doet België het in vergelijking met de rest van Europa?

Het is ook interessant om te kijken hoeveel België in beslag neemt in vergelijking met de andere Europese landen. België is goed voor 2,2% van de Europese bevolking (één inwoner op 46), terwijl de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in België 27% vertegenwoordigt van alle geconfisqueerde cocaïne in heel Europa. Wanneer het gaat over het aantal confiscaties, staat België dan weer maar voor 4%.

We zouden dus kunnen denken dat België een echte draaischijf is voor drugshandelaars en dat de Belgische overheid iets actiever is dan gemiddeld wat confiscaties betreft. Hoewel dit grote verschil enkel geldt voor cocaïne, scoren we voor de andere drugs in verhouding toch ook altijd lichtjes hoger. Zo wordt in België 6% van de heroïne in beslag genomen, 7% van de amfetaminen, 9% van de ecstasy, 5% van de wiet en 4% van de cannabisplanten.