maandag 26 maart 2018

OOST-VLAAMSE POLITIEZONES BUNDELEN OPNIEUW KRACHTEN TEGEN INBRAKEN


GENT, 23/03/2018. – De federale en lokale politie hebben op donderdag 22 maart 2018 tussen 17:00 uur en 01:00 uur een grote controleactie “Goliath” gehouden in Oost-Vlaanderen. De Goliathactie was in de eerste plaats gericht op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en in de tweede plaats naar andere vermogensdelicten (autodiefstallen, fietsdiefstallen,…) en criminaliteit in het algemeen.

Tijdens de actie, waaraan 157 politiemensen deelnamen,  werden 90 gecontroleerden  betrapt op een verkeersinbreuk. Op gerechtelijk vlak werden er 25 PV’s opgesteld.

Met deze actie wensen de politiediensten in Oost-Vlaanderen  zich in eerste instantie te richten naar inbraken in panden en in de tweede plaats naar andere vermogensdelicten en criminaliteit in het algemeen.

In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen zijn op  verschillende niveaus acties voorzien, zowel op lokaal en regionaal niveau organiseren de politiediensten  talrijke acties.
Op provinciaal niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties ( beter gekend als FIPA’s of Full Integrated Police Actions). Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als van de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.
De politie wenst hiermee sterk ontradend te werken naar potentiële daders en het  veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC)  in Gent, namen 19 politiezones deel (lijst onderaan) alsook de Spoorwegpolitie en Scheepvaartpolitie. Tevens zette de federale politie ter ondersteuning meerdere diensten (zie lijst onderaan) in waaronder o.a. drugs- en speurhonden.
Er werd bovendien samengewerkt met verschillende private bewakingsondernemingen.

In totaal werden 157 personeelsleden van de federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem)  werden er diverse controleposten opgericht op de belangrijkste verbindingswegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations en op de belangrijkste A-wegen.

Resultaten:
Er werden tijdens de actie in totaal  695 voertuigen en 488 personen effectief gecontroleerd. Er werden ook controles gehouden op verschillende treinen. Bovendien werden via het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) 14902 nummerplaten van voertuigen gecontroleerd.
  

Tijdens de actie werden volgende zaken/feiten vastgesteld :

a)  gerechtelijke inbreuken : o.m. in bezit van drugs, geseinde personen, illegaal verblijf. 

b) inbreuken op vlak van verkeer: o.m. verzekering niet in orde, rijden onder invloed van drugs & alcohol, inbreuken wegcode en niet verzekerde voertuigen.

 Voor bijkomende informatie kan de pers contact opnemen met Griet De Waele (0486/ 686 355) van de federale politie Oost-Vlaanderen. 

Deelnemende politiezones:
Aalst, Aalter/Knesselare, Assenede/Evergem, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Hamme/Waasmunster, Kruibeke/Temse, Lokeren, LoWaZoNe, Maldegem, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde/Leie, Sint-Niklaas, Wetteren/Laarne/Wichelen & Zwijndrecht.
Federale politie:
hondensteun, personeel van het Interventiekorps (CIK), personeel van het Communicatie en Informatiecentrum (CIC), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK), Spoorwegpolitie (SPC), Scheepvaartpolitie (SPN) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) .