Het is uiteraard niet verboden om te feesten en met vrienden iets te drinken. Het is wél verboden – en dus strafbaar – om een voertuig te besturen met een te hoog alcoholgehalte in het bloed, zelfs als de persoon in kwestie niet echt een dronken indruk maakt. Maar wat verstaan we precies onder openbare dronkenschap? Wat gebeurt er als iemand zich dronken op de openbare weg begeeft, ook al zit hij niet achter het stuur? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.
Wat is openbare dronkenschap en hoe wordt het bestraft ?
Iemand is in duidelijke staat van dronkenschap wanneer hij zodanig onder invloed van alcohol is dat hij geen controle meer heeft over zijn handelen, ook al is hij zich daar misschien nog wel van bewust.
In sommige gevallen brengt het overmatig gebruik van alcohol problematisch gedrag met zich mee, dat een bedreiging van de openbare orde of beschadiging van eigendommen kan betekenen. Denken we maar aan geluidsoverlast, het achterlaten van lege flessen, ruzies en vechtpartijen ... zowel op de openbare weg als in privégelegenheden.
De besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van dronkenschap heeft als doelstelling het voorkomen van problemen op openbare plaatsen die kunnen worden veroorzaakt door een persoon die in duidelijke staat van dronkenschap verkeert. Deze overtreding wordt bestraft met een boete of zelfs – in geval van recidive – met een gevangenisstraf.
Bestuurlijke aanhouding voor openbare dronkenschap
Bovendien kan iedereen die in staat van dronkenschap verkeert op een openbare plaats, bestuurlijk worden aangehouden, op voorwaarde dat die persoon:
- ofwel de openbare orde verstoort of aanstootgevend gedrag vertoont op een openbare plaats,
- ofwel een gevaar betekent voor anderen of voor zichzelf.
Een bestuurlijke aanhouding mag nooit langer duren dan strikt noodzakelijk is, met een maximumduur van 12 uur.
In geval van openbare dronkenschap zal de persoon in kwestie worden opgesloten in een ontnuchteringscel van het politiebureau gedurende minimaal 2 uur (en maximaal 12 uur).
De rechten van de aangehouden persoon
De officier van bestuurlijke politie moet zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van een dergelijke bestuurlijke aanhouding. Wanneer hij de aanhouding verricht of bevestigt, zal hij deze laten registreren. Hiervoor moet het register van de vrijheidsberovingen volgens de regels worden ingevuld.
De aangehouden persoon heeft het recht te worden geïnformeerd – mondeling of schriftelijk, in een taal die hij begrijpt – over de aanleiding en de redenen van zijn aanhouding, de maximumduur ervan, de concrete procedure van de opsluiting in de cel en de mogelijkheid dat er een beroep wordt gedaan op dwangmaatregelen. Hij mag bovendien een vertrouwenspersoon op de hoogte brengen van zijn situatie.
Tijdens de duur van de aanhouding heeft de persoon in kwestie recht op medische verzorging (indien nodig), voldoende drinkwater, maaltijden op de normale etenstijden en toegang tot de nodige sanitaire voorzieningen.
Wanneer deze persoon weer wordt vrijgelaten, zal hij door de politie worden ondervraagd over de feiten die hij heeft gepleegd gedurende zijn openbare dronkenschap en zal er een proces-verbaal worden opgemaakt.
Bron: www.secunews.be