Pagina's

woensdag 7 januari 2015

Nieuwigheid bij Bob campagne 2014 : Opgelet nieuwe limietwaarde en zware straffen van toepassing vanaf 01 januari 2015.


Het BIVV lanceerde net voor de twintigste keer de traditionele Winterse BOB-campagne. BOB verscheen immers al eind 1995 ten tonele. Twintig jaar na de lancering is BOB nog altijd even onmisbaar om al te enthousiaste feestneuzen veilig thuis te brengen. De Belgische verkeersveiligheidsstatistieken mogen dan de laatste tien jaar sterk verbeterd zijn, toch blijft alcohol een belangrijke oorzaak van zware ongevallen in ons land.

Als we de oorzaken van ongevallen met gekwetsten analyseren, zien we onmiddellijk de invloed van alcohol. Bij meer dan 5400 ongevallen in 2012 was ten minste een van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol. Dat is één ongeval op acht. Maar dit gemiddelde varieert sterk volgens het moment van de dag. Zo zien we dat tussen 1.00 en 5.00 uur ’s ochtends bij meer dan de helft van de ongevallen een bestuurder onder invloed betrokken is! Al vanaf 15.00 uur heeft één bestuurder op twintig die bij een ongeval met lichamelijke schade is betrokken, te veel gedronken.

Meer en beter gerichte controles
Om te strijden tegen alcohol achter het stuur, wordt er elk jaar meer gecontroleerd, zowel tijdens de BOB-campagnes als daarbuiten. Dat komt onder meer doordat de politie meer en meer bestuurders die ze aanspreekt, doet blazen – onafhankelijk van het tijdstip of de reden van het contact.

Daarenboven mag de politie sinds 1 juli 2014 een ‘snuffeltoestel’ gebruiken. De bestuurder moet in de richting van de opening van dit toestel blazen, en dan kan snel worden vastgesteld of er alcohol werd gedronken, maar niet hoeveel. Op die manier kunnen de politiediensten die het toestel gebruiken, snel die bestuurders eruit halen die niet hebben gedronken. Enkel de anderen moeten dan in de ethylotest blazen om vast te stellen hoeveel ze juist hebben gedronken.

Een nieuwe limietwaarde en zware straffen ...
Er komt nog een nieuwigheid bij tijdens deze BOB-campagne, want op 1 januari 2015 daalt de limietwaarde voor professionele bestuurders naar 0,2 g alcohol per liter bloed. Dit komt overeen met 0,09 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht. Een professionele bestuurder die wordt betrapt met een alcoholwaarde tussen 0,2 g en 0,5 g krijgt vanaf dan een onmiddellijke inning van 100 euro en een verbod tot sturen van 2 uur opgelegd.

Elke bestuurder die wordt betrapt op een alcoholgehalte tussen 0,5 g en 0,8 g krijgt ten minste 170 euro boete en 3 uur rijverbod. Tussen 0,8 g en 1 g stijgt de minimumboete tot 400 euro, in combinatie met een rijverbod van 6 uur. Vanaf diezelfde limiet van 0,8 g kan het parket de intrekking van het rijbewijs bevelen.

Tussen 1 g en 1,1 g is dat 6 uur rijverbod en minimaal 550 euro boete. Tussen 1,1 g en 1,5 g wordt een minimale boete van 600 euro voorgesteld, plus een rijverbod van 6 uur.

Boven de 1,5 g wordt het rijbewijs automatisch ingetrokken en wordt de bestuurder door het parket voor de politierechtbank gedaagd, met een verval van het rijbewijs en een zware boete in het vooruitzicht. En als u weet dat vanaf 0,8 g de boete voor de rechtbank (zonder recidive) al tussen 1200 en 12.000 euro ligt ...


Voor alle mensen die dit lezen of horen, zou het onmiddellijk duidelijk moeten zijn dat “bobben” echt noodzakelijk is. Jammer genoeg is nog steeds niet iedereen daarvan overtuigd.