Winterbanden bieden veel meer grip in winterse omstandigheden. Op sneeuw en ijs, maar ook bij lage temperaturen! De remweg van een winterband op een besneeuwd wegdek bij 50km/uur is zo'n 30 meter. Met zomerbanden is deze maar liefst 60 meter. Een auto met zomerbanden op sneeuw is niet veilig.
Voordelen winterbanden:
- Meer grip. Een winterband is opgebouwd van ander materiaal en zorgt daarom voor meer grip en trekkracht op de weg;
- Ander profiel. U hebt meer grip op koude, gladde en natte wegen;
- Korte remweg. Door de betere grip en wegligging. Ook is het makkelijker om vanuit stilstand op te trekken of weg te rijden.
In veel Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht bij bepaalde omstandigheden. In Duitsland bijvoorbeeld is de boete 40 euro voor het niet rijden met winterbanden tijdens de wintermaanden. Veroorzaak je een ongeval, dan loop je bovendien de kans dat je verzekeraar niet uitkeert. Check dus goed wat de regels zijn voor het land waar je naar toe reist voordat je op pad gaat!
Is een vierseizoenenband ook geschikt?
Vierseizoenenbanden zijn een alternatief voor aparte zomer- en winterbanden. Deze kunnen in alle seizoenen van het jaar onder de auto. Je hebt echter wel sneller sneeuwkettingen nodig dan bij winterbanden. Uiteindelijk blijft een vierseizoenenband een alternatief dat nergens in uitblinkt.
Winterbanden wisselen: 7 graden!
Een vaak gehoord misverstand: het sneeuwt in België bijna nooit, ik heb geen winterbanden nodig. Toch is het advies om zomerbanden voor winterbanden te wisselen bij temperaturen onder de 7 graden. Het zachter rubber van winterbanden is bijzonder geschikt voor lage temperaturen. Bovendien is het profiel van winterbanden voorzien van 'lamellen' die zorgen voor extra grip op het wegdek.
Waar moet ik nog meer op letten bij winterbanden?
M+S Aanduiding & Sneeuwvloksymbool: Met het oog op o.a. de Duitse StVO wordt geadviseerd om alleen winterbanden te kopen met een 'M+S aanduiding' (Mud + Snow) én een sneeuwvloksymbool. Daarnaast dienen de banden een minimale profieldiepte van 4mm te hebben.
Bandenspanning: Flinke schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot een ongelijkmatige bandenspanning. Als de omgevingstemperatuur zakt, daalt ook de spanning van de band. Aangezien de meeste mensen hun winterbanden bij gemiddelde temperaturen van rond de 7 graden zullen wisselen, is het raadzaam om tijdens de echte winterkou de bandenspanning extra te controleren.
Past de band bij je auto? Niet elke band is geschikt voor je auto. Je garage of bandenspecialist kan helpen met het uitzoeken van de juiste band. Wil je zelf op zoek, dan is het goed om op een aantal zaken te letten.
Iedere band heeft een aanduiding, weergegeven als bijvoorbeeld: 185/60/R14 86 S. Wat betekent dit?
- 185: Breedte van de band in millimeters;
- 60: Hoogte van de band weergegeven in een percentage van de breedte;
- R: Opbouw van de band, R=Radiaal. Tegenwoordig worden alleen radiale banden geleverd;
- 14: Buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inch;
- 86: Draagvermogen (gewicht);
- S: Snelheidsindex: dit geeft de maximale snelheid voor deze band.
CONCLUSIE: Waarom winterbanden?
- Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogst mogelijke vorm van zekerheid.
- Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet ´bevriezen´. Dit garandeert betere rijomstandigheden en meer comfort.
- Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten, door het speciale silicamengsel, niet sneller. De vernieuwde rubbersamenstelling van winterbanden heeft er ook toe bijgedragen dat de slijtage en het rolgeluid van de band op een gelijk niveau ligt als van de traditionele zomerband.
- Winterbanden bieden u meer veiligheid en dus een aanzienlijk geringer risico op lichamelijk letsel en schade aan uw voertuig. Dat dit een positief effect heeft op de hoogte van uw verzekeringspremie (no claim) en uw eigen risico moge duidelijk zijn.
- In sommige (Europese) landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden.