Als u een bewakingscamera plaatst, dan moet u de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL) daarvan op de hoogte brengen. Op de website van de Commissie kunt u een elektronische aangifteprocedure doorlopen. U moet de camera aangeven ten laatste op de dag voor u hem in gebruik neemt.
Voor een niet-besloten plaats heeft u bijkomend een positief advies van de betrokken gemeenteraad en korpschef van de politiezone nodig.
Er is één situatie waarin u geen aangifte hoeft te doen: als u de camera plaatst in uw eigen woning.
Wat is een bewakingscamera?
Volgens de Camerawet is een bewakingscamera:elk vast of mobiel observatiesysteem, met de bedoeling:
- misdrijven te voorkomen, vast te stellen of op te sporen (bv. de vereniging van mede-eigenaars die vandalisme wil tegengaan in de inkomhal van een appartementsgebouw), of
- overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen (bv. gemeenten die vandalisme op hun grondgebied willen voorkomen), of
- de openbare orde te handhaven (bv. tijdens een jaarlijkse braderie);
Andere camera’s moeten in principe de voorschriften van de Privacywet naleven. Een voorbeeld hiervan is een gemeente die een webcam hangt op het marktplein, louter om beelden van het plein te laten zien aan de burgers en waarop toevallige passanten herkenbaar te zien zijn.
De voorschriften van de Camerawet moeten worden nageleefd van zodra de volgende twee voorwaarden vervuld zijn:
- telkens als een bewakingscamera wordt geplaatst en gebruikt;
- die een opdracht van bewaking en toezicht uitoefent.