Het gebruik van sociale media door jongeren is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Sociale communicatiemiddelen zijn leuk maar er bestaan jammer genoeg ook gevaren.
Eén van die gevaren is cyberpesten – dit is een verzamelnaam voor alle vormen van pesterijen die gebruik maken van ICT (informatie- en communicatietechnologieën), zoals internet, gsm of computer om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen, ...
Eén op vier jongeren tussen de 12 en 18 jaar kreeg al eens rechtstreeks af te rekenen met cyberpesten. Meestal gaat het over dreig- en scheldberichten, zowel via gsm als via mail.Sommige cyberpesters gaan nog verder en schelden iemand herhaaldelijk uit op zijn / haar sociale mediapagina of start zelfs een regelrechte haatcampagne op een sociaal netwerk. De laatste tijd duiken bijvoorbeeld steeds meer Facebookpagina's op die zonder toestemming de foto's van privéprofielen van slachtoffers publiceren en taggen met hun naam en beledigende opmerkingen.
Ben je zelf het slachtoffer van cyberpesten? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je ook aan om het aan de politie te melden.
Als jongere is het echter niet altijd eenvoudig om de juiste mensen aan te spreken of de juiste stappen te ondernemen tegen cyberpesten en/of -criminaliteit.