In 1990 riep Victim Support Europe 22 februari uit tot de Europese Dag van het Slachtoffer (European Day for Victims of Crime). Sindsdien wordt op deze datum uitgebreid stilgestaan bij de positie van slachtoffers.
Organisaties uit heel Europa vragen aandacht voor de effecten van misdrijven op slachtoffers en hun families.
Maar de aandacht gaat niet enkel uit naar slachtoffers van misdrijven, maar tevens - minstens even belangrijk - naar slachtoffers van verkeersongevallen.
Tussen 2010 en 2018 slaagden de EU-lidstaten er in het gemiddeld aantal verkeersdoden met 20,7 procent te doen dalen. In België was er een daling van ruim 30 procent. Daarmee doen we het qua evolutie dus een stuk beter dan het Europees gemiddelde maar op het niveau van het aantal verkeersdoden scoren we nog steeds slechter dan onze buurlanden (op Luxemburg na).
Als je de cijfers voor Vlaanderen apart bekijkt, dan doen we het zelfs iets beter dan het Europees gemiddelde. Volgens voorlopige cijfers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) telde Vlaanderen in 2018 45 verkeersdoden per miljoen inwoners. We staan dan op de 12e plaats in de EU-ranglijst, tussen Slovenië (44) en Oostenrijk (46) in. Recentere cijfers werden niet gevonden.
In januari 2018 lanceerde minister Vandeurzen de informatiesite www.slachtofferzorg.be voor slachtoffers, na(ast)bestaanden en getuigen van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag. Deze site biedt informatie en ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel vlak waarmee slachtoffers en hun omgeving zelf aan de slag kunnen gaan.
Bent u slachtoffer en heeft u vragen over de gerechtelijke procedure of wilt u weten hoe u burgerlijke partij moet stellen, dan kan u contact opnemen met Slachtofferonthaal van het Justitiehuis. Op de website www.justitiehuizen.be/slachtoffer vindt u de contactgegevens van de dienst slachtofferonthaal in uw gerechtelijk arrondissement.