maandag 27 november 2017

Actieplan fietsverlichting: einde preventieve fase fietsverlichting en start van de repressieve fase

De lokale politie van Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem voerde sinds begin oktober intensieve controles uit op het correct gebruik van de fietsverlichting. 

Diverse middelbaren scholen op het volledige grondgebied schreven in op de actie fietscontrole op school. In totaal werden er meer dan 300 fietsers gecontroleerd waarvan er slechts 10% niet in orde.
Er werd tevens nazicht gedaan aan de fietsstalplaatsen doorheen onze zone waarbij er op zoek werd gegaan naar achtergelaten fietsen. Alle gestalde fietsen werden voorzien van een infokaartje (rond het stuur) met kennisgeving van het actieplan. Een maand later werd opnieuw controle gedaan op dezelfde plaatsen om achtergelaten fietsen op te sporen (= onaangeroerde fietsen met het kaartje nog steeds aan het stuur). Na controle werd geen enkele fiets meer met een kaartje aangetroffen. 
Tijdens preventieve controles op de openbare weg, zowel ’s morgens als ’s avonds, werden niet minder dan 273 fietsers gecontroleerd. Bijna 95% van die gecontroleerde fietsers, was wettelijk in orde en dit is een heel mooi cijfer.

Op zondag 19 november liep de preventieve periode af. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 22 december 2017 (begin van de kerstvakantie) loopt de repressieve fase fietsverlichting.
Overtreders zullen dan een Onmiddellijke inning 1ste graad = 58€ ontvangen.