Wanneer uw wagen begint te drijven?
Wanneer u met uw wagen in de regen of door plassen rijdt, zullen de inkepingen van de autobanden het water helpen afvoeren zodat uw voertuig zich een weg kan banen door het water en contact kan houden met het wegdek. Maar soms kunnen die inkepingen de hoeveelheid water niet aan waardoor er een laagje water blijft bestaan onder de wielen. De banden draaien dan op een wateroppervlakte die de wegvastheid van de wagen in gevaar kan brengen. Men spreekt dan van aquaplaning of watergladheid: de oorzaak van heel wat verkeersongevallen of van controleverlies over het stuur.
Preventie
De autobanden: men kan het niet genoeg herhalen, de staat van uw banden staat garant voor uw veiligheid op de weg.
- Zorg ervoor dat de autobanden voldoende opgepomt zijn en over een profiel beschikken van minimum 3 mm (4 mm voor de winterbanden).
- Winterbanden zorgen voor een betere afvoer van het water en zijn wegvaster dan zomerbanden. De remafstand zal dus ook korter zijn.
De remmen:
- Rem geleidelijk aan af bij het naderen van een plas, en dit nog vóór dat uw banden in contact komen met het water. Zorg er dus voor dat uw remmen in goede staat zijn. Verlies niet uit het oog dat de remafstand op een nat wegdek met twee of met drie wordt vermenigvuldigd in vergelijking met normale wegomstandigheden. Hou dus voldoende afstand en matig uw snelheid.
Het rijgedrag:
- Probeer op een nat of besneeuwd wegdek niet bruusk te remmen of snel op te trekken. Zo zal u minder gemakkelijk slippen.
- Matig uw snelheid. In vele landen is de maximum toegelaten snelheid op de autosnelwegen bij regenweer lager dan de toegelaten snelheid bij droog weer.
- Hou een veiligheidsafstand. Zoals hierboven aangegeven zal u bij regenweer, sneeuwval of ijzel 2 à 3 maal meer afstand nodig hebben om uw wagen tot stilstand te brengen.
- Begint het plots te regenen na een droge periode? Let dan goed op tijdens het eerste half uur. Gedurende die periode zal het regenwater zich mengen met resten olie of aarde/modder, waardoor het wegdek gevaarlijk glad kan zijn.
- De cruise control blijkt niet uw beste bondgenoot te zijn bij regenweer. Indien uw wagen omwille van watergladheid begint te slippen, zal de snelheidsregulator uw wielen op de ingestelde snelheid doen draaien, terwijl het op dat moment meestal beter is om de snelheid te minderen. Volgens specialisten zou de reactiesnelheid om te remmen tijdens een aquaplaning ook trager zijn wanneer de cruise control is ingeschakeld. Vele autoconstructeurs raden het gebruik van de cruise control bij regenweer dan ook af.
Hoe reageert men op aquaplaning ?
- Blijf vooral kalm: ga niet op uw rem staan en draai uw stuur niet snel om om zo snel mogelijk uit te wijken, want u zou de controle over uw voertuig kunnen verliezen.
- Laat uw gaspedaal traag los en tracht op de motor te remmen totdat de wielen opnieuw contact hebben met de grond.
- Behoud uw koers en kijk voor u. Het is bewezen dat een bestuurder bij het slippen de reflex heeft om te kijken naar de mogelijke obstakels (en er dus op afstevent) in plaats van zich te focussen op het traject dat hij moet volgen.