Op het internet doet momenteel een zogenaamde actie de ronde met "cadeaubons" van 500 euro voor diverse winkelketens zoals Ikea of Kruidvat. Gelijkaardige aankondigingen verspreidden zich in het verleden ook in naam van Albert Heijn, Aldi, Delhaize en Colruyt. Het gaat echter telkens in geen geval om een officiële actie van deze of gene winkelketen, maar wel om een poging tot fraude.
De link circuleert momenteel op Facebook, en belooft een waardebon van maar liefst 500 €, te besteden in een Kruidvat-winkel. Om in aanmerking te komen, wordt er vervolgens gevraagd om een link te delen (dezelfde als die waar je dan al op geklikt hebt) en te reageren met het woord "BEDANKT". Ook staat erbij dat er nog 360 cadeaubonnen beschikbaar zijn, waarna het getal begint af te tellen. Telkens wanneer je de link opnieuw opent, begint de teller echter opnieuw bij 360.
Verspreiding op grote schaal
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen op de link te laten klikken met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 500 euro zullen ontvangen. Door de voorwaarde te stellen dat je de link eerst moet delen op Facebook, is het bericht in staat om zich op korte tijd grootschalig verspreiden. In het verleden werden dergelijke links ook al verspreid, met dan zogenaamde cadeaubonnen van 1.000 euro van Albert Heijn, alsook van Aldi, Delhaize en Colruyt. Deze vorm van fraude heeft ook al gecirculeerd in naam van buitenlandse winkelketens als Costco, H&M, Bunnings, Kmart of nog, Starbucks.
Betalend sms-abonnement
De actie gaat echter helemaal niet uit van deze of gene winkelketen, maar is het werk van een oplichter die op deze manier tracht geld te verdienen door de slachtoffers door te sturen naar websites met betaaldiensten. Zo word je doorverwezen naar een link waar je vervolgens moet deelnemen aan een "aanbieding". Deze zogenaamde aanbiedingen bestaan uit het nemen van een betalend sms-abonnement bij bedrijven zoals Funtone, Kreamobi, Mobirators en andere gelijkaardige diensten.
Tot 728 euro per jaar opgelicht
In de meeste gevallen moet je je mobiele telefoonnummer ingeven om je in te schrijven, en hang je vast aan een abonnementsdienst dat 10, 12 of 14 euro per week kost. Op jaarbasis is dat in het duurste geval dan zo'n 728 euro. In het verleden zijn er ook gevallen geweest waarbij het de bedoeling was om persoonlijke gegevens te ontfutselen voor andere frauduleuze doeleinden.
Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubons zal ontvangen. De winkelketens van wie de namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben in het verleden al uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaan. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er uiteraard ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is. Het is een hoax met een frauduleus karakter, waarbij de oplichter geld tracht te verdienen door middel van betaalsites, enquêtes, phishing en dies meer.
Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je account.
BRON : HLN online 28-11-2014