Pagina's

zondag 23 februari 2014

Geluidsoverlast: hoe reageren we hier het best op?

In onze vorige drie artikels hadden we het al over de negatieve impact van geluidsoverlast en hoe de verschillende overheden dit probleem proberen aan te pakken of te voorkomen. Maar stel dat u zelf wordt geconfronteerd met een ernstige vorm van geluidshinder in uw omgeving of dat u een inbreuk vaststelt op de regelgeving hieromtrent... Hoe reageert u dan het beste?

Identificeer de bron van geluidsoverlast

Als u het slachtoffer bent van geluidsoverlast kunt u verschillende stappen zetten om hier iets aan te doen, afhankelijk van de soort overlast en/of de veroorzaker van het lawaai. Om te beginnen kunnen we heel wat verschillende soorten geluidsbronnen onderscheiden:

• structureel en/of permanent: het verkeer, huisvuilophaling, spelende kinderen op een schoolplein, een voetbalstadion, de hulpdiensten...

• occasioneel, veelal afkomstig van de buren: geblaf van een hond, radio of televisie, grasmaaier...

• in instellingen en van installaties: ontvangsthal met slechte akoestiek of isolatie, airconditioning, allerlei apparatuur, afzuiginstallaties van grootkeukens, warmwaterpompen van zwembaden...

• activiteit op de openbare weg: geroep van voorbijgangers, markten, manifestaties, evenementen...

Ga de dialoog aan

Als u erin bent geslaagd de bron en dus de veroorzaker van het lawaai op te sporen kunt u een eerste stap zetten: naar die persoon toegaan en hem of haar uitleggen wat uw probleem is, waar u last van hebt. Mensen zijn zich immers niet altijd bewust van de (geluids)overlast die ze veroorzaken en veel van dit soort probleemsituaties kunnen op een vriendelijke manier worden opgelost. We denken dan bijvoorbeeld aan een verjaardagsfeestje bij de buren waar de muziek erg luid staat, vrienden in de buurt die nogal luidruchtig zijn tijdens een barbecue op een mooie zomeravond of de hond van uw buren die maar blijft blaffen.

U gaat het best de dialoog aan op een moment
dat er verder geen ernstige problemen zijn tussen u en de veroorzaker van het lawaai. U kunt uw buren vriendelijk uitnodigen om eens zelf bij u thuis te komen luisteren naar het lawaai, zodat die zich bewust worden van de gevolgen van hun gedrag. Misschien kunt u zo samen tot een oplossing komen voor het probleem – technisch (bv. isolatie) of praktisch (bv. de hond beter africhten) – om de overlast te beperken of zelfs helemaal weg te nemen.

Wanneer u alles hebt geprobeerd om het in der minne te regelen, maar dit onvoldoende of zelfs geen enkel resultaat heeft opgeleverd, kunt u overwegen om de overlast te laten vaststellen door een officiële instantie. We raden u wel aan om – voor u officieel klacht indient – een aangetekende brief te sturen naar de veroorzaker van de overlast waarin u hem of haar op een beleefde manier nogmaals wijst op de overlast, op de stappen die u reeds hebt ondernomen en de eventuele mondelinge of schriftelijke afspraken die er werden gemaakt.

Als de veroorzaker van de overlast dan nog op geen enkele manier getuigt van goede wil – of dit nu is uit onverschilligheid of met de uitdrukkelijke wil om u te schaden – ondanks al uw pogingen om het probleem op een vriendschappelijke manier op te lossen, is het beter om een officiële instantie in te schakelen. U kunt bijvoorbeeld klacht indienen bij de bevoegde dienst van uw gemeente, een beroep doen op de politie of naar de vrederechter stappen.