Pagina's

maandag 5 augustus 2013

Gok- en kansspelen : wat als iemand uit uw naaste omgeving verslaafd raakt ?

Gok- en kansspelen : wat als iemand uit uw naaste omgeving verslaafd raakt ?
© Gaming Commission
Wanneer een persoon steeds minder controle heeft over zijn of haar uitgaven en over de tijd die hij of zij doorbrengt met gokken, lijdt iedereen in de omgeving hieronder en stellen zij zich vragen. Wat kan ik doen? Moet ik ingrijpen of beter niet? Volgens psychologen die gespecialiseerd zijn in dit soort verslavingen (zie referentie), vergt een gedragsverandering tijd en motivatie. Een verslaafde speler helpen is mogelijk, maar alles hangt af van de relatie met de persoon in kwestie en van de kwaliteit van die relatie.


Goede reacties wanneer iemand uit uw omgeving verslaafd is :
- Spreek de persoon aan vanuit uw relatie en op een goed moment, zonder hem of haar aan te vallen of te beoordelen.

- Geef aan dat zijn of haar gedrag u zorgen baart en dat u wilt helpen. Wijs ook op de negatieve gevolgen van dit gedrag en de noodzaak om verantwoordelijkheid op te nemen.

- Pak het probleem niet alleen aan. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Doe een beroep op uw huisarts, een psycholoog of een hulporganisatie wanneer de situatie uit de hand loopt.

- Bescherm uzelf financieel: durf "neen" te zeggen tegen een speler die u om geld vraagt.

- Blijf goed voor uzelf zorgen. Stop niet met uw hobby’s en blijf het contact met uw vrienden en uw andere familieleden onderhouden.

- Heeft u kinderen, leg hen dan uit wat er aan de hand is, eventueel met een andere volwassene erbij. Zorg ervoor dat ze niet worden betrokken bij de relationele problemen die een gokverslaving met zich mee kan brengen als het over uw partner gaat.


Wat u beter niet doet :

- De speler constant beschuldigen en van alles verwijten. Het is immers belangrijk hem of haar juist te herinneren aan zijn of haar positieve eigenschappen en vermogen om te reageren.

- Alle problemen oplossen die het gevolg zijn van het gokken. Het heeft echt geen zin om te proberen alles in de plaats van de speler op te lossen.

- Uzelf de schuld geven. De speler is namelijk als enige verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van de situatie.