Pagina's

vrijdag 9 augustus 2013

Festivalweides zijn goudmijn voor gauwdieven

 

Festivalweides zijn goudmijn voor gauwdieven
Onlangs werden er op een Nederlands festival maar liefst 240 smart phones gestolen op één dag. Op Graspop in Dessel registreerde de politie zelfs 250 diefstallen. Festivalgangers vormen blijkbaar een aantrekkelijke doelgroep voor gauwdieven. Dat is logisch want op een festival troept een grote menigte samen, er is ook heel wat afleiding en bovendien bezit 4 op de 5 jongeren een smart phone.
Extra oppassen en thuislaten wat niet nodig is, is de boodschap.
Wat kan je doen?
  1. Laat je smart phone thuis
Haal je oude toestel boven en zorg dat je contactenlijst op je simkaart staat opgeslagen. Heb je geen oud toestel meer, voor 15 euro koop je al een basismodel.
Wie al een microsimkaart heeft, kan of een adapter kopen zodat je die toch kan gebruiken of er zelf eentje maken. Op Youtube staan verschillende handleidingen.
  1. Noteer ergens het IMEI-nummer
Iedere smart phone of tablet heeft een uniek serienummer, het IMEI-nummer. Via *#06# kan je het opvragen voor je smart phone of je kan het terugvinden in de instellingen van je tablet. Met dit nummer kan je je toestel laten blokkeren. Bewaar het in je bagage.
  1. Noteer het nummer van je provider
Als je telefoon gestolen is, moet je je provider kunnen contacteren om het toestel en je sim-kaart te laten blokkeren. Bewaar het daarom samen met je IMEI-nummer.
  1. Beveilig je telefoon met een wachtwoord
Voorkom je dat een dief op jouw kosten dure telefoontje doet naar betalende nummers en stel een wachtwoord in. Kies er eentje dat niet makkelijk te raden is.
  1. Gebruik een app om te beveiligen en te lokaliseren
Elk mobiel besturingssysteem heeft tegenwoordig wel één of andere functie waarmee je een verloren/gestolen toestel op afstand kunt lokaliseren. Maar met externe apps kun je een toestel ook vanop afstand blokkeren of wissen. Enkele voorbeelden : Prey (iOS, Android), iHound (iOS, Android), Lookout Security (iOS, Android), en LocationCam (Windows Phone), ...
  1. Wees voorzichtig met openbare hot spots
Wees dus voorzichtig als je financiële transacties doet via je smart phone en doe dit bij niet op een openbare hotspot. Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen door cybercriminelen gebruikt worden om persoonlijke informatie te achterhalen.
Is je telefoon toch gestolen?
  1. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
  2. Blokkeer je simkaart (en GSM) via je provider