Welnu, de recentste studie van de ANPI (de Nationale Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding) en van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse zaken, onthult de volgende cijfers: slechts één Belg op vier denkt regelmatig aan de gevaren van brand; slechts de helft van de Belgische woningen heeft een rookdetector; nauwelijks de helft van de centrale verwarmingen op gas worden jaarlijks onderhouden en slechts één derde van de ondervraagden bezit een brandblusser.
Enkele basistips in verband met brandgevaar
- Houd een noodplan in gedachten om uw appartement of huis te evacueren. Informeer uw gezin over hoe ze moeten reageren in geval van brand.
- Installeer een rookdetector op elke verdieping van uw huis, en wel op een strategische plaats: in de hal, bovenaan de trap. Maar niet in de keuken of in de badkamer.
- Schaf een brandblusser en een branddeken aan en houd deze binnen handbereik.
- Onthoud het nummer van de brandweer: 112.
De juiste reacties
- Als uw friteuse in brand staat, gooi er dan geen water op; zo zal de olie namelijk in brand vliegen, met vlammen van 2 tot 3 meter hoog. De juiste reactie: schakel de elektriciteit uit en bedek de friteuse met een branddeken of met een vochtige (maar niet doorweekte!) doek.
- Wanneer u uw woning verlaat, zorg er dan voor dat er geen kaarsen meer branden, dat er geen pan meer op het vuur staat, dat er geen stijltang meer op een handdoek ligt...
- Houd lucifers en aanstekers buiten bereik van uw kinderen.
- Controleer de aansluitingen van uw elektrische apparaten. Check of ze niet oververhit zijn en trek de stekker ervan uit als u ze niet gebruikt.
- Plaats uw elektrische installaties niet zelf; laat dit over aan een professional.
- Maak uw dampkap tweemaal per jaar schoon.
- Laat uw verwarmingsinstallatie jaarlijks nakijken en schoorsteen één keer per jaar vegen.