Vanaf 1 september 2013 bestaat het kentekenbewijs, ook wel inschrijvingsbewijs of CIM genoemd, uit twee delen: één deel ‘voertuig’ (dat in je auto bij de boorddocumenten gevoegd moet worden) en één deel ‘thuis’ (dat je thuis bewaart).
Een tweedelig kentekenbewijs sluit mogelijke praktijken van autozwendel uit: als het kentekenbewijs uit je auto gestolen wordt, kan dit document niet gebruikt worden om een ander voertuig in te schrijven. Beide delen zijn immers nodig voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van een voertuig.
De nieuwe regel is van toepassing op alle CIM-aanvragen, ook voor de aanvraag van duplicaten en voor een adreswijziging. Voor elk tweedelig CIM moet 26 euro betaald worden aan de postbode. Het CIM wordt enkel opgestuurd naar het officieel adres van de titularis.Elk verlies of diefstal van een boorddocument moet je aangeven bij de politie. Dit geldt ook voor het nieuwe CIM. Met de verklaring die je bij de aangifte ontvangt, kan je een duplicaat van je CIM aanvragen bij de DIV.
Meer info vind je hier op de website van de FOD Mobiliteit.