Pagina's

vrijdag 26 juli 2013

Een burgerlijk geschil. Wat is dat nu juist ?

Wat?

Burgerlijke geschillen zijn strafrechterlijk niet vervolgbaar. Het kan bijvoorbeeld gaan om huurgeschillen, burentwisten, problemen met mede-eigendom, consumentenkredieten,... . De politie is niet bevoegd in deze materie en kan alleen bemiddelend optreden. Processen-verbaal die door de politie over dergelijke feiten worden opgesteld hebben zelfs geen waarde. 

Een burgerlijk geschil kan enkel voor de burgerlijke rechtbank betwist worden. Afhankelijk van de materie kan je hiervoor terecht bij de vrederechter of de rechtbank van eerste aanleg in Oudenaarde.

Voor wie?

Iedereen die een belang heeft in een burgerlijk geschil.

Hoe?

Je informeert best eerst bij het vredegerecht van je woonplaats. Indien de vrederechter niet bevoegd is, word je doorverwezen naar de burgerrechtbank.

Kostprijs?

Een verzoeningspoging door de vrederechter is gratis. Indien er een proces komt, zijn hier wel kosten aan verbonden. Deze zijn afhankelijk van het dossier.

Afhandeling?

De vrederechter zal eerst een verzoeningspoging doen. Indien dat mislukt of geen optie is, komt er een proces. Wanneer de vrederechter niet bevoegd is, verwijst hij je door naar de rechtbank van eerste aanleg.