We staan er zelden bij stil hoe belangrijk onze online paswoorden eigenlijk zijn. We loggen dagelijks in, gebruiken meestal meer dan drie accounts, stellen allerlei privacy-instellingen in, maar springen nonchalant om met het enige mechanisme dat ons werkelijk beschermt tegen hacking. Heel vaak stelt de Computer Crime Unit van de federale politie vast dat een slachtoffer het misbruik van zijn internetaccount gemakkelijk kon vermijden.
Veel pc’s zijn jammer genoeg onvoldoende beveiligd en hebben geen (bijgewerkte) beveiligingssoftware of firewalls. Verander regelmatig je paswoord, besteed meer aandacht de keuze van de veiligheidsvragen voor als je je paswoord vergeet. Heel wat antwoorden op die vragen zijn gewoon terug te vinden via je sociale netwerken. Gebruik je een ingewikkeld paswoord? Waarschijnlijk niet. De meeste internetgebruikers beperken zich tot zeer eenvoudige en dus gemakkelijk te raden paswoorden. En dan nog hetzelfde paswoord voor de verschillende internetdiensten waarop zij geabonneerd zijn. Dat zijn situaties waar cybercriminelen van dromen: met weinig moeite binnen geraken in alle accounts van een persoon.
Welke wachtwoorden zijn veilig?
Evident, maar toch: azerty en 123456789 zijn géén goede paswoorden. Vermijd namen van partners, kinderen en huisdieren. Ook je geboortedatum of constructies als eveline82 bieden geen goede bescherming.
Wat dan wel?- Vuistregel is dat een goed paswoord minstens acht karakters bevat. Hoe langer het woord, hoe moeilijker het te kraken is.
- Gebruik zoveel mogelijk een combinatie van cijfers en letters, en wissel hoofdletters af met kleine.
- Speciale tekens. De meeste grote internetplatformen of software aanvaarden intussen speciale tekens, zoals leestekens of letters met accenten. Deze tekens verhogen onmiddellijk en opvallend de veiligheid van je wachtwoord.
Tips & tricks
De beste paswoorden zien eruit als: H4f$Dx2@Gb!k Het is niet evident om dergelijke symbolenreeksen te onthouden natuurlijk. Gemakkelijker is het om een logische zin uit het hoofd te leren, zoals:
Karin eet graag 2 keer per week Bouillabaisse à la Marseillaise!
Zeg deze zin tegen jezelf wanneer je moet inloggen en typ telkens de eerste letter van elk woord in:
Keg2xpwBàlM! Voilà, een ultra sterk paswoord.
Zelfbedachte woorden scoren ook heel goed: zolang je het zelf kan onthouden, bijten krakers zich hierop stuk. En dan kan je wel wat letters wisselen, natuurlijk. Is je bedenksel kwisptoetsondermagelie, maak er dan Kw!spt0et$oNd3rma9eLie van. Onbreekbaar!
Op elk platform een ander? Jawel, je mag echt niet steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken. Ben je eenmaal gehackt, dan zal de snuggere hacker onmiddellijk ditzelfde wachtwoord gebruiken voor alle andere logins en maak je het ‘m wel zeer