Pagina's

maandag 26 januari 2015

Met de fiets naar het werk ? Neem een kijkje op de site van Fiets&Werk

Eén van de doelstellingen van FIETS en WERK is het stimuleren van duurzame mobiliteit. De fiets is daarin een belangrijke schakel en kent een groot potentieel als voor- en natransportmiddel bij het openbaar vervoer.

Op de site van Fiets en Werk kan je berekenen hoeveel euro's je bespaart door de auto te laten staan en de fiets te nemen! 

Vul het aantal fietsweken per jaar in, kies de grootte van je wagen en het type brandstof en het programma doet de rest!

Meer info op FIETS & WERK


zaterdag 24 januari 2015

Veiligheid van senioren op straat: praktische tips

Veel oudere mensen voelen zich, terecht of niet, onveilig als ze zich buitenshuis begeven. Ook al zijn ze misschien niet meer zo alert zijn als in hun jeugdjaren, toch kunnen ze nog best instaan voor hun eigen veiligheid. Dat doen ze door hun gedrag aan te passen en een aantal elementaire veiligheidsregels in acht te nemen. We geven hier al enkele praktische tips.
                 
Ga slim op weg

• Probeer zo min mogelijk alleen de straat op te gaan. Doe, in de mate van het mogelijke, uw boodschappen samen met een familielid of een bekende. Toon een gezond wantrouwen tegenover onbekenden die u ongevraagd hun hulp aanbieden.
• Kies altijd voor een goedverlichte route. Houd uw omgeving in de gaten en vermijd risicovolle plaatsen.
• Stap liefst in het midden van het voetpad, aan de linkerkant van de weg.
• Als u de indruk hebt gevolgd te worden, ga dan naar een plaats waar veel volk is of stap een winkel binnen. Aarzel niet om, indien nodig, de politie te bellen (101).
• Houd uw handtas goed gesloten en rol de draagriem niet rond uw pols. Als iemand ze dan probeert af te rukken, kan u immers gewond raken. Draag ze met de riem over uw schouder aan de voorkant van uw lichaam, met de sluiting tegen u aan.
• Als u in de buurt van uw woning komt, kijk dan even rond en houd uw sleutels al klaar. Als u iets verdachts ziet, bel dan bij een buur aan.

Let op uw geld

• Wees discreet als u uw aankopen betaalt, laat niet zien hoeveel geld u bij zich hebt.
• Probeer nooit te veel geld op zak te hebben. Als u toch een grotere som bij u moet hebben, verdeel die dan over verschillende goed gesloten zakken.
• Betaal zo veel mogelijk elektronisch. Leer uw pincode van buiten, geef hem aan niemand anders door en schrijf hem zeker niet op een stukje papier dat u dan in uw portefeuille bewaart.
• Laat u niet afleiden als u geld afhaalt aan een automaat, houd uw andere hand ervoor als u uw code intikt en steek het afgehaalde geld discreet weg.

Bent u ondanks uw voorzorgen toch slachtoffer van een diefstal?

• Roep dan zo luid mogelijk om hulp om de aandacht van omstaanders te trekken.
• Bied geen weerstand, maar geef uw handtas of portefeuille af. Die zijn het niet waard gewond te raken.
• Laat onmiddellijk uw bankkaarten en identiteitsdocumenten blokkeren via Card Stop (070/344.344) en Doc Stop (0800/2123.2123). Doe hetzelfde met uw gsm via uw telecomoperator.
• Leg zo spoedig mogelijk klacht neer bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. Dan liggen het uiterlijk en de werkwijze van de dader nog vers in uw geheugen en weet u nog zo veel mogelijk details van de gestolen goederen die geseind moeten worden.

donderdag 22 januari 2015

Openingsuren commissariaat te Zottegem

Gezien het huidig dreigingsniveau voor politiediensten en de verhoogde waakzaamheid in onze politiezone, zijn de openingsuren van het commissariaat te Zottegem in het weekend beperkt.

Tijdens het weekend is het onthaal in het commissariaat Zottegem niet meer doorlopend open tot zondagavond.

De nieuwe openingsuren te Zottegem zijn:

Zaterdag             :  van  09.00 uur tot 22.00 uur
Zondag                :  van 10.00 uur tot 18.00 uur

De mogelijkheid bestaat dat het commissariaat ook tijdens deze openingsuren wegens dringende tussenkomsten tijdelijk gesloten is.

In dit geval kan u gebruik maken van de parlofoon en komt u in verbinding met de dispatching.

De openingsuren in de commissariaten te Herzele en Sint-Lievens-Houtem blijven momenteel ongewijzigd.

Uiteraard voeren wij onze opdracht verder uit om de veiligheid van de bevolking te garanderen!


In het raam van de gezamenlijke zorg voor veiligheid vragen wij aan iedereen om waakzaam te zijn en alle verdachte situaties onmiddellijk te melden via het noodnummer 101!

Veroordeling rijverbod ? Wat houdt dit concreet in ?

Rijverbod
 

Oplegging van een medisch onderzoek, een psychologisch onderzoek of beide, ook herstelonderzoek genoemd. Wat houdt dit concreet in?
  
De rechter van een politie- of correctionele rechtbank heeft je veroordeeld tot een rijverbod, het verval van het recht tot sturen, wat betekent dat je je rijbewijs voor een periode moet afgeven. Om na het rijverbod je rijbewijs terug te krijgen, kan de rechter bepalen dat je eerst moet slagen in een medisch onderzoek, een psychologisch onderzoek of in beide. Dit is om zeker te zijn dat je lichamelijk en geestelijk in orde bent om een (motor)voertuig te besturen. De normen waaraan je moet voldoen vind je in het KB van 23 maart 1998, bijlage 6. De inhoud en het verloop van het medisch en psychologisch onderzoek vind je in het KB van 23 maart 1998, bijlage 14.

Wat houdt het psychologisch herstelonderzoek in?

Het psychologisch herstelonderzoek duurt gemiddeld 2 uur. Het bestaat uit 3 delen:
  • een gesprek met de psycholoog,
  • het invullen van vragenlijsten,
  • het uitvoeren van computertesten.
Een gesprek

Tijdens een gesprek stelt de psycholoog je vragen over:
  • je overtreding(en) en de omstandigheden waarin deze gebeurde(n),
  • je opleiding en werksituatie,
  • je familiale, sociale en leefsituatie,
  • je gebruik van alcohol, drugs of medicatie,
  • hoe je je mentaal voelt.
De psycholoog gaat op basis van dit gesprek na hoe je je in het verkeer gedraagt en hoe je je gedrag in het verkeer hebt aangepast of zal aanpassen.

Vragenlijsten

De vragenlijsten geven een beeld over je alcohol-, drug- en medicatiegebruik en van persoonskenmerken die mee bepalen hoe veilig je rijdt in het verkeer.

Computertesten

De computer meet dingen die je moet kunnen als je deelneemt aan het verkeer:
  • je reactiesnelheid,
  • je aandacht en oplettendheid,
  • hoe snel en nauwkeurig je zaken waarneemt.
Hiervoor wordt een computerprogramma gebruikt, speciaal gemaakt om dit te kunnen testen. Je moet geen ervaring hebben met computers om deze testen te kunnen doen.

Wat houdt een medisch herstelonderzoek in?

Het medisch onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Via een gesprek en een medisch onderzoek gaat de arts na of je lichamelijk en geestelijk voldoet aan de medische minimumnormen zoals beschreven in bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998.

De eindbeslissing

Na de onderzoeken volgt de eindbeslissing. Dit gebeurt in al de kantoren op dezelfde manier:
  • de arts en psycholoog bespreken samen alle resultaten,
  • een besluit wordt opgemaakt onder verantwoordelijkheid van de arts.
De arts kan het volgende beslissen:
  • je bent rijgeschikt,
  • je bent niet rijgeschikt wat betekent dat je niet voldoet aan de medische minimumnormen zoals beschreven in bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998,
  • je bent rijgeschikt met beperkingen of onder bepaalde voorwaarden.
Taal van de herstelonderzoeken

Het herstelonderzoek gebeurt in de officiële taal van het gewest waarin het BIVV-kantoor gelegen is:
  • in Vlaanderen: in het Nederlands,
  • in Wallonië: in het Frans,
  • in Brussel: in het Nederlands en Frans,
  • in de Duitstalige gemeenschap: in het Duits en Frans.
Beëdigd tolk

Het onderzoek kan alleen in een andere taal als je een beëdigd tolk gebruikt. Een beëdigd tolk is een tolk die bij wet gemachtigd is om te vertalen in wettelijke situaties zoals deze. De kosten voor deze tolk betaal je zelf.
De tolk moet zich kunnen verantwoorden met een kaart of bewijs.

Bron: WWW.BIVV.BE

dinsdag 20 januari 2015

Security warning !!


Er zijn opnieuw meldingen van mensen die slachtoffer werden van een Cryptolocker aanval.

De ransomware Cryptolocker dook vorig jaar op in verschillende varianten. Bij computergebruikers die ermee besmet werden, encrypteerde de software belangrijke bestanden als documenten, foto’s en videofilmpjes. De gebruikers hadden dan drie dagen tijd om een betaling te doen alvorens de bestanden voorgoed onbruikbaar werden. Na betaling, meestal rond de 300 dollar, kregen ze een private sleutel toegestuurd om alles weer te ontgrendelen.

De besmetting komt meestal binnen via een email.

Daarom dit dringend advies:

  • Zorg voor een goede en volledige backup van al uw bestanden.
  • Controleer de afzender van uw email.
  • Open geen verdachte zipfiles die mee verzonden worden met een email (Bvb Zipfiles in mails met als onderwerp "incoming" of "new faxmessages").
  • Klik niet op verdachte links in uw email.


In veel gevallen biedt uw firewall of antivirus geen volledige bescherming tegen een aanval van Cryptolocker!

vrijdag 16 januari 2015

Laat je zien op de fiets!

Herfst en winter staan in België gelijk aan donkere dagen, met vaak grillig regenachtig weer. Fietsers moeten beseffen dat een degelijke fietsverlichting dan absoluut geen overbodige luxe is. En toch vertrekken veel fietsers zonder of met slecht werkende verlichting op weg. Zo brengen ze zichzelf en anderen in gevaar. Een goede fietsverlichting en veilig verkeer gaan hand in hand. Cijfers over het aantal ongevallen als gevolg van slecht werkende fietsverlichting bestaan er niet. Steekproeven van de Fietsersbond brachten wel aan het licht dat nog behoorlijk wat fietsers zonder verlichting rondrijden op momenten en op plaatsen waar dat echt wel aangewezen is. Daarom blijft de Fietsersbond fietsers sensibiliseren om steeds goed verlicht de weg op te gaan.

Wat zegt de wet?

Verlichting

Elke fietser moet een wit of geel licht vooraan, en een rood licht achteraan hebben, tijdens het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en overdag als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Je mag je lichten op de fiets of op je kledij of rugzak bevestigen. In België zijn knipperende lichten toegestaan. Het rode achterlicht moet 's nachts, bij helder weer, zichtbaar zijn van op een afstand van 100 meter minimum.

Reflectoren

Tijdens de nacht of bij een zichtbaarheid minder dan 200 meter moeten alle fietsen (ook mountainbikes, racefietsen, kinderfietsen, ligfietsen en vouwfietsen) uitgerust zijn met:
  • een witte reflector vooraan,
  • een rode reflector achteraan,
  • oranje pedaalreflectoren,
  • twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel, of een witte reflecterende strook op de banden.
Opgelet: gewone fietsen moeten ook overdag voorzien zijn van al deze reflectoren. De lichten en reflectoren moeten altijd duidelijk zichtbaar zijn, goed onderhouden zijn en goed werken.

Aangepast fietsgedrag in het donker

In het donker is het voor andere weggebruikers veel moeilijker om fietsers te zien. Zorg in het donker daarom voor voldoende reflectie: een regenjas met reflecterende strips, een reflecterend hesje of reflecterende accessoires aan armen of benen. Ook fietstassen zijn soms voorzien van reflecterende strips. Sta bovendien eens stil bij je fietsroute: de kortste weg is niet altijd de meest veilige weg. Kies, indien mogelijk, zo veel mogelijk voor autoluwe of autovrije wegen.

Anticipeer in het donker extra goed op onverwachte situaties.
  • Op een doorlopend fietspad: Let op voor rechts afslaand verkeer en verkeer dat van rechts komt. Als fietser heb je voorrang in deze situatie, maar neem deze niet zomaar. Pas je snelheid aan en maak altijd oogcontact met een chauffeur.
  • Op een tweerichtingsfietspad: Waar je als fietser extra op moet letten bij een tweerichtingsfietspad is dat automobilisten fietsers niet altijd uit beide richtingen verwachten! Pas je snelheid aan, kijk goed in beide richtingen of er verkeer aankomt en maak oogcontact met de chauffeur. Sta indien nodig je voorrang af. Let eveneens extra goed op met fietsende tegenliggers en vermijd een botsing tussen fietsers.
  • Op een oversteekplaats met lichten: Pas je snelheid aan voor je oversteekt, kijk over je schouder en maak oogcontact met verkeer dat rechts zal afslaan.
  • Is er geen fietspad? Neem als fietser een goed zichtbare plaats in op de rechterhelft van de weg. Ga niet uiterst rechts rijden, maar hou een afstand van ongeveer een meter. Zo ben je zichtbaar voor achteropkomend verkeer en heb je genoeg uitwijkmogelijkheden. Wanneer je een manoeuvre gaat uitvoeren (je haalt iemand in of je slaat links of rechts af) zorg er dan voor dat je iets vertraagt, achter je kijkt om te zien of de kust veilig is, je arm uitsteekt om een teken te geven aan andere weggebruikers.

donderdag 15 januari 2015

Hoe reageren kinderen op een traumatische gebeurtenis?


Mogelijke reacties van kinderen na een traumatische ervaring
Angst: het vermijden van bepaalde plaatsen, personen of gespreksonderwerpen die herinneren aan de traumatische gebeurtenis, het (overdreven) in de gaten houden van de omgeving, angst voor een nieuwe traumatische ervaring, verergering van de kinderlijke angsten (angst voor ‘boze mannen’, voor het donker, voor ‘de leeuw onder het bed’ ...), overdreven aanhankelijkheid (kwaadheid of angst bij het idee van de ouders te worden gescheiden, weigering om alleen te blijven of alleen te slapen ...), angstaanvallen, onrust, stotteren enz.

Regressief gedrag: opnieuw beginnen met bedplassen of duimen, sterkere gehechtheid aan de knuffel, terugval in het praten (hervallen in babytaal), terugval in lezen en schrijven enz.

Slaapproblemen
: weigering om alleen te gaan slapen, angst voor het donker, niet in slaap kunnen raken, nachtmerries, nachtelijke angstaanvallen enz.

Schoolproblemen
: weigering om naar school te gaan, leerproblemen enz.

Agressief gedrag
: prikkelbaarheid, woedeaanvallen, agressieve houding tegenover speelkameraadjes, wraakgedachten enz.

Optreden, frequentie en intensiteit van dergelijke reacties


Het optreden van dergelijke reacties, evenals de frequentie en de intensiteit ervan, hangen af van allerlei factoren: de soort ervaring waarmee een kind werd geconfronteerd (ernst, frequentie ...), de eigen persoonlijkheid (angstig, extravert ...), de leeftijd e.d. Deze reacties kunnen als normaal – of op zijn minst logisch – worden beschouwd na een buitengewone, angstaanjagende of droevige gebeurtenis.

Hoewel dergelijke reacties dus heel normaal zijn, is het niet altijd gemakkelijk voor de omgeving om ermee om te gaan. In de volgende artikels geven we dan ook enkele adviezen voor ouders, opvoeders, leerkrachten en andere (persoonlijk of professioneel) geïnteresseerden om hen te helpen zo goed mogelijk te reageren op het gedrag van kinderen na een traumatische gebeurtenis.






woensdag 14 januari 2015

Hoe reageert u als u overvallen wordt?


Of het nu gaat om een overval in een openbare plaats als een bank, of op een particulier (thuis of in zijn wagen), een gewapende overval brengt altijd uitzonderlijke stress mee voor de slachtoffers. Zij worden immers totaal verrast door het onverwachte geweld van de overval. Ze zijn er in hun dagelijkse realiteit niet op voorbereid.

Wat doet u als u overvallen wordt?

• Probeer kalm te blijven en geen bruuske bewegingen te maken. Probeer niet te vluchten tenzij u zeker bent dat u ongehavend weg kunt.
• Maak u zo onopvallend mogelijk: neem geen initiatief, spreek de daders niet spontaan aan, kijk hen niet recht in de ogen, doe wat ze vragen, zonder meer.
• Kondig aan wat u gaat doen: Ik ga nu de sleutel van de koffer nemen.
• Als u ze zonder risico kunt bekijken, doe dat dan discreet. Concentreer u daarbij op één enkele van de daders, zonder hem aan te staren.
• Probeer de daders niet tegen te houden als ze vluchten. Achtervolg ze ook niet.


maandag 12 januari 2015

Hoed u voor oplichting op straat


U kent dat wel: op straat spreekt iemand u aan om een petitie te tekenen of geld te geven voor een goed doel. Wees dan alert, het kan immers gaan om een oplichter die uw vrijgevigheid wil misbruiken, een georganiseerde bedelaarsbende of een zakkenroller die van uw onoplettendheid gebruik wil maken om u waardevolle dingen afhandig te maken. Wees dus op uw hoede als men beroep doet op uw vrijgevigheid. We zetten voor u de meest voorkomende oplichtingstrucs even op een rijtje.

Meest gebruikte werkwijzen

1. De valse petitie

Dit is de meest voorkomende truc: een persoon vraagt u een petitie te tekenen. Hij of zij dringt erg aan en het gaat om een goed doel: vluchtelingen redden, steun aan een ngo, een ziek kind financieel steunen of achtergelaten dieren helpen.

2. De valse handicap

Soms ziet u jonge meisjes in groep rondhangen die beweren doofstom te zijn. Ze zijn erg opdringerig en volgen u, of ze versperren u de weg. Soms vraagt een persoon alleen, of vergezeld van een kind, u geld voor medicamenten of medische zorgen. Hij of zij kan zelfs agressief uit de hoek komen als u weigert.

3. De valse enquête

Een persoon stelt u onder het voorwendsel van een enquête of onderzoek een aantal vragen. Hij of zij komt erg dicht bij u staan om uw antwoorden goed te horen. Maar als deze persoon is verdwenen, bent u waarschijnlijk uw gsm of een ander waardevol voorwerp kwijt.


4. Valse verkopers

Een persoon houdt u op straat tegen om wafels of een andere kleinigheid te verkopen, bijvoorbeeld ten voordele van verlaten kinderen of een dierenasiel. Ofwel moeten de goederen op voorhand worden betaald en worden ze nooit thuis geleverd, ofwel is de prijs buitensporig hoog. De vereniging die hiervoor wordt genoemd (als die al echt bestaat), ziet het geld in elk geval nooit.

Enkele tips om bedrog te vermijden

• Wees principieel wantrouwig in elke bijzondere situatie, houd uw handtas dicht tegen het lichaam en verlies ook de rest van uw bagage niet uit het oog.

• Als men u gewoon geld vraagt, kunt u het gesprek best zo snel mogelijk beëindigen.

• Als het om een ngo gaat, kunt u de vertegenwoordigers ervan gemakkelijk herkennen aan hun T-shirt en hun logo. Zij zullen u trouwens nooit cash geld vragen. Weiger dus elke dialoog en geef zeker geen geld als dit niet het geval is.

• Let dubbel op als de petitie in het Engels is opgesteld. Een bonafide organisatie heeft geen enkele reden om een petitie in een andere taal dan een van de landstalen op te stellen.

• Verwittig bij twijfel de politie. Als het gaat om mensen die beweren een bekende ngo te vertegenwoordigen, verwittig die organisatie dan. Zij zullen het appreciëren omdat ze zo hun reputatie hoog kunnen houden.

• Blijf in elk geval op uw hoede. Tijdens een gesprek met een bedelaar kan het goed zijn dat een medeplichtige van de afleiding gebruikmaakt om u te bestelen.

Resultaten verkeerscontroles van afgelopen weekend

Resultaten snelheidscontroles zonder onderschepping van 09 januari 2015:

Zottegem
Aantal controles: 399
Aantal overtredingen: 21

Herzele
Aantal controles: 1337
Aantal overtredingen: 124

Resultaten BOB actie van 10 januari 2015:

In totaal werden  43 ademtesten afgenomen waarvan er 38 safe waren. 

3x Ademtest POSITIEF :
 
- 0.85mg/lt (onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen)
- 0.48 mg/lt (6u + PV)
- 0.58 mg/lt (6u + PV)

Ander resultaten :

- Eén negatieve speekseltest drugs in het verkeer
- 1 proces verbaal niet in orde met de technische keuring
- 4 processen- verbaal van waarschuwing wegens diverse inbreuken op de  verkeerswetgeving
























 

 





vrijdag 9 januari 2015

Resultaten verkeerscontroles

Snelheidscontroles zonder onderschepping van 07/01/2015

Herzele

Aantal controles: 1206
Aantal overtredingen: 125

Sint Lievens Houtem

Aantal controles: 684
Aantal overtredingen: 103

Resultaten campagne fietsverlichting

Op 17 november 2014 startte de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem met een
repressieve campagne fietsverlichting, die liep tot 31 december 2014.

Gedurende deze periode werden er 27 controles georganiseerd die voornamelijk gericht waren naar de schoolomgevingen en de stationsomgevingen binnen onze politiezone.

In totaal werden er 278 fietsers staande gehouden. Slechts 6 fietsers kregen een proces verbaal wegens inbreuken op de wettelijke fietsverlichting.


donderdag 8 januari 2015

Mist? Halveer je snelheid en verdubbel je afstand

     


Autorijden bij mistig weer kan levensgevaarlijk zijn indien je je als chauffeur niet aan een aantal vuistregels weet te houden. Wij geven een aantal tips en vuistregels mee om de veiligheid te verhogen bij mistig weer.

Luister altijd naar de verkeersinformatie voordat u uw reis begint. Wees erop bedacht en blijf attent bij mistig weer. Rijden bij mistig weer is levensgevaarlijk!

Mist en condensatie op de ramen
Indien je de wagen start, kan bij kouder weer het probleem ontstaan dat de ramen aanslaan. Wat je er tegen kan doen is de wagen starten, de verwarming aanzetten en de warme lucht voldoende in de wagen laten rondblazen zodat alle ramen beginnen “opwarmen”. Als de condensatie weg is, ga dan pas de weg op. Mist kan aanslaan op uw voorruit, dus gebruik ook uw ruitenwissers!
Enkele vuistregels
  • Hou voldoende afstand van je voorliggers;
  • Hou rekening met je snelheid tijdens het autorijden;
  • Vertrek tijdig naar je bestemming;
  • Blijf steeds alert;
  • Steek je achtermistlicht(en) aan, wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 meter;
  • Steek je ruitenwissers aan om de kleine waterdruppeltjes te verwijderen;
  • Hou rekening met bepaalde wegmarkeringen, aangebracht op plaatsen waar mist veel voorkomt;
  • Waarschuw uw achterliggers bij eventuele filevorming;
  • Rem niet bruusk maar geleidelijk;
  • Zorg ervoor dat je geen condensatie hebt op de autoruiten;
  • Zorg ervoor dat je autoruiten schoon zijn;
  • Rij niet altijd in het kielzog van je voorligger, rij niet op automatische piloot;
  • Open een venster tijdens het autorijden, zo zie je beter en hoor je beter;
Tips

Op autosnelwegen staan verlichtingspalen op ongeveer 50 meter van elkaar. Indien je er dus geen 2 achter elkaar ziet staan bij mistig weer, moet je je achtermistlicht aansteken. Een achtermistlicht moet altijd rood zijn.

woensdag 7 januari 2015

Nieuwigheid bij Bob campagne 2014 : Opgelet nieuwe limietwaarde en zware straffen van toepassing vanaf 01 januari 2015.


Het BIVV lanceerde net voor de twintigste keer de traditionele Winterse BOB-campagne. BOB verscheen immers al eind 1995 ten tonele. Twintig jaar na de lancering is BOB nog altijd even onmisbaar om al te enthousiaste feestneuzen veilig thuis te brengen. De Belgische verkeersveiligheidsstatistieken mogen dan de laatste tien jaar sterk verbeterd zijn, toch blijft alcohol een belangrijke oorzaak van zware ongevallen in ons land.

Als we de oorzaken van ongevallen met gekwetsten analyseren, zien we onmiddellijk de invloed van alcohol. Bij meer dan 5400 ongevallen in 2012 was ten minste een van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol. Dat is één ongeval op acht. Maar dit gemiddelde varieert sterk volgens het moment van de dag. Zo zien we dat tussen 1.00 en 5.00 uur ’s ochtends bij meer dan de helft van de ongevallen een bestuurder onder invloed betrokken is! Al vanaf 15.00 uur heeft één bestuurder op twintig die bij een ongeval met lichamelijke schade is betrokken, te veel gedronken.

Meer en beter gerichte controles
Om te strijden tegen alcohol achter het stuur, wordt er elk jaar meer gecontroleerd, zowel tijdens de BOB-campagnes als daarbuiten. Dat komt onder meer doordat de politie meer en meer bestuurders die ze aanspreekt, doet blazen – onafhankelijk van het tijdstip of de reden van het contact.

Daarenboven mag de politie sinds 1 juli 2014 een ‘snuffeltoestel’ gebruiken. De bestuurder moet in de richting van de opening van dit toestel blazen, en dan kan snel worden vastgesteld of er alcohol werd gedronken, maar niet hoeveel. Op die manier kunnen de politiediensten die het toestel gebruiken, snel die bestuurders eruit halen die niet hebben gedronken. Enkel de anderen moeten dan in de ethylotest blazen om vast te stellen hoeveel ze juist hebben gedronken.

Een nieuwe limietwaarde en zware straffen ...
Er komt nog een nieuwigheid bij tijdens deze BOB-campagne, want op 1 januari 2015 daalt de limietwaarde voor professionele bestuurders naar 0,2 g alcohol per liter bloed. Dit komt overeen met 0,09 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht. Een professionele bestuurder die wordt betrapt met een alcoholwaarde tussen 0,2 g en 0,5 g krijgt vanaf dan een onmiddellijke inning van 100 euro en een verbod tot sturen van 2 uur opgelegd.

Elke bestuurder die wordt betrapt op een alcoholgehalte tussen 0,5 g en 0,8 g krijgt ten minste 170 euro boete en 3 uur rijverbod. Tussen 0,8 g en 1 g stijgt de minimumboete tot 400 euro, in combinatie met een rijverbod van 6 uur. Vanaf diezelfde limiet van 0,8 g kan het parket de intrekking van het rijbewijs bevelen.

Tussen 1 g en 1,1 g is dat 6 uur rijverbod en minimaal 550 euro boete. Tussen 1,1 g en 1,5 g wordt een minimale boete van 600 euro voorgesteld, plus een rijverbod van 6 uur.

Boven de 1,5 g wordt het rijbewijs automatisch ingetrokken en wordt de bestuurder door het parket voor de politierechtbank gedaagd, met een verval van het rijbewijs en een zware boete in het vooruitzicht. En als u weet dat vanaf 0,8 g de boete voor de rechtbank (zonder recidive) al tussen 1200 en 12.000 euro ligt ...


Voor alle mensen die dit lezen of horen, zou het onmiddellijk duidelijk moeten zijn dat “bobben” echt noodzakelijk is. Jammer genoeg is nog steeds niet iedereen daarvan overtuigd.

dinsdag 6 januari 2015

WAARSCHUWING : Nieuwe vorm van oplichting

Recent kregen we aangifte van een inwoner die een mail van de politie had ontvangen waarin stond dat hij nog een bedrag van 103,5 euro moest betalen voor een verkeersboete.  De mail bevat tevens een link om de betaling meteen online door te voeren.

De opstellers van de mail gebruiken het officiële politielogo. Ook in andere politiezones werd deze praktijk al vastgesteld.

Wij versturen echter NOOIT mails met de vraag om een boete online te betalen.  U mag dan ook NOOIT overgaan tot betaling !!!!

Indien u toch al betaald zou hebben kan u steeds bij ons terecht om klacht neer te leggen.

Ons advies : verwijder de mail en stuur dit bericht zoveel mogelijk door zodat niemand slachtoffer wordt van deze nieuwe vorm van oplichting !

Resultaten BOB acties afgelopen weekend.

In totaal werden  100 ademtesten afgenomen, allen Safe.
In totaal werden er 2 testen drugs in het verkeer  afgenomen met 1 positieve vaststelling

Ander resultaten :

- PV Drugs in het verkeer (onmiddellijke intrekkiing van het rijbewijs voor 15 dagen)
- PV Gerechtelijk bezit van verdovende middelen (2 gr marihuana)
- 2 PV 's verkeer niet in orde met de technische keuring
- 6 Processen-Verbaal van Waarschuwing wegens diverse inbreuken op de verkeerswetgeving

Resultaten van de actie ‘Pick Pockets’ van 30 december 2014


Totaal ANG- gecontroleerde entiteiten : 54 voertuigen en 86 personen

 

Andere resultaten:

- Gerechtelijke fouilles : 2

- door LRD werd RIR opgesteld inzake verdachte handelingen te Tolstraat 48 Herzele (handelszaak).

- 1 pv verboden wapendracht (uitschuifbare wapenstok aangetroffen in voertuig) bij persoon die  ANG reeds gekend was voor dergelijke feiten

- 2  seiningen voor ontzetting recht tot sturen

- 2 seiningen voor verblijfplaats

- 2 vattingen BODOC-databank (Poolse nummerplaat) > boetes werden onmiddellijk betaald via bankcontact

- ter hoogte van het station werd tijdens de voetpatrouille een IK aangetroffen die eerder als gestolen werd opgegeven op datum van 24/12

- 1 motorrijder zonder drager van valhelm wou doorrijden in het dispositief maar werd geïntercepteerd door motard > OI

 

De extra voetpatrouilles in het centrum werden blijkbaar opgemerkt en kregen positieve bijval van de klanten/handelaars (info doorgekregen van middenkader CIK). Er werd in het centrum nog een OI uitgeschreven voor een flagrante parkeerovertreding.